Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ

Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ
Τετάρτη, 15/06/2022 - 13:47

Οι βουλευτές της ΝΔ τάχθηκαν υπέρ, ενώ καταψήφισε η αντιπολίτευση.

Με 157 ψήφους υπέρ και 143 ψήφους κατά, ψηφίστηκε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ.

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ ψηφίστηκε στο σύνολο του, το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ειδικότερα, η τροπολογία για την καταβολή αποζημιώσεων απόλυσης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, η πρόβλεψη της δυνατότητας σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, καθώς και της ένταξης σε ειδικές δράσεις και προγράμματα απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι:

Ο ειδικός διαχειριστής δύναται να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία. Για την έγκυρη λύση των συμβάσεων εργασίας ο ειδικός διαχειριστής, προβαίνει σε προσδιορισμό του ύψους των οφειλόμενων αποζημιώσεων.

Μετά την έγκυρη λύση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, ο ειδικός διαχειριστής δύναται να επιλέγει το κατά περίπτωση αναγκαίο προσωπικό, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους πέντε (5) μήνες από την καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εργασίας και να προβαίνει στη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας.

Μέχρι το τέλος του έτους, κάθε σχετική δαπάνη της εταιρείας με σκοπό την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για τις αποζημιώσεις, επιχορηγείται από το ελληνικό Δημόσιο.

Το υπουργείο Εργασίας καταρτίζει, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης πρόβλεψης, ειδικές δράσεις/ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, για τους απολυθέντες ηλικίας άνω των 55 ετών, έως τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος, και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα επτά (7) έτη, καθώς και άλλες ειδικές δράσεις/ειδικά προγράμματα για κατηγορίες απολυμένων, ή και λοιπές κατηγορίες απασχολουμένων με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, ιδίως ευάλωτων, οι οποίοι δεν εντάσσονται στην ανωτέρω κατηγορία και τα οποία δύνανται να χρηματοδοτηθούν και από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.

Με τη νέα τροπολογία, η κυβέρνηση επιχειρεί να απεμπλέξει τους δύο παράλληλους διαγωνισμούς για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ από τις διαδικασίες των δικαστηρίων. Δύο φορές, το Πρωτοδικείο της Αθήνας είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή αναστολής των απολύσεων 1.060 εργαζομένων, ενώ είχε αναβληθεί για τις 17 Ιουνίου η συζήτηση επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ειδικού διαχειριστή, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διάλογος με το προσωπικό.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/06/2022 - 14:05