Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση δυσφημίζει την πράσινη μετάβαση

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση δυσφημίζει την πράσινη μετάβαση
Δευτέρα, 06/06/2022 - 13:46

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δυσφημίζει την πράσινη μετάβαση και υπάρχει πλέον μεγάλος κίνδυνος να στρέψει τους πολίτες κατά αυτού του ριζικού και αναγκαίου μετασχηματισμού.

Η ανάπτυξη όμως των ΑΠΕ, με ξεκάθαρους κανόνες και με τη συμμετοχή και των τοπικών κοινωνιών μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, και όχι αλά ΝΔ με κανόνες άγριας δύσης, είναι πλέον η μοναδική λύση καθώς οι ΑΠΕ διασφαλίζουν τις φθηνότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Γνώμη» της Πάτρας και στο δημοσιογράφο, Πάνο Σακελλαρόπουλο.

Σχετικά με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί αποσύνδεσης από την τιμή χονδρικής στο Αέριο και αναθεώρησης της Ρήτρας Αναπροσαρμογής απαντώντας εάν είναι επαρκείς, σχολιάζει ότι: «Άρα η κυβέρνηση αποδέχεται ότι η κριτική μας ήταν δίκαιη, ότι υπάρχουν τελικά ψηλά υπερκέρδη και ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής θα μπορούσε και θα έπρεπε να αναθεωρηθεί. Πάλι καλά -που το παραδέχεται- μετά από 11 μήνες ακρίβειας... Πρέπει όμως να μας πει πώς θα φορολογηθούν και πώς θα επιστραφούν στους καταναλωτές όλα αυτά τα υπερκέρδη και το κόστος της ρήτρας. Και επίσης να μας πει αν θα κοπεί το ρεύμα σε όσους/όσες δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Από την άλλη οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο τιμολόγησης ρεύματος είναι ακόμη αρκετά ασαφείς και φαίνεται ότι θα υπάρξουν περαιτέρω τροποποιήσεις καθώς προχωρά η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είμαστε λοιπόν επιφυλακτικοί».

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε στη συνέχεια πως εν μέσω ενεργειακής κρίσης, τον Απρίλιο, ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε το θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με καθαρά επικοινωνιακή στόχευση. «Να καλύψει τις ευθύνες του για την ακραία ακρίβεια και να δημιουργήσει ένα νέο επικοινωνιακό πυροτέχνημα».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι: «πλέον το ζήτημα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων πρέπει να εξετάζεται και υπό το πρίσμα της πλήρους απεξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής, των μεταφορών και των κτιρίων από τα ορυκτά καύσιμα, το αργότερο έως το 2050, που αποτελεί καθολικό στόχο της Ευρώπης, κάτι που επηρεάζει τη σκοπιμότητα οποιουδήποτε σχεδίου εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα υδρογονανθράκων που εγκαταλείπονται από τους επενδυτές ολοκληρώνοντας τις έρευνες δεν θα πρέπει να ανανεώνονται ούτε να επαναπροκηρύσσονται προς εκμετάλλευση».

Τελευταία τροποποίηση στις 06/06/2022 - 13:54