Σκρέκας: Πώς η συμφωνία με τις Βρυξέλλες θα ρίξει τις τιμές του ρεύματος

Σκρέκας: Πώς η συμφωνία με τις Βρυξέλλες θα ρίξει τις τιμές του ρεύματος
Τρίτη, 24/05/2022 - 14:17

«Στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε το πλαίσιο του νέου μηχανισμού, που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο προκειμένου να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενεργείας Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στις συναντήσεις του με την αρμόδια επίτροπο της Κομισιόν.

Ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα περιγράφει ακριβώς το πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός, ώστε να δώσει και η βουλή την τελική έγκριση.

Ο υπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα με το σχέδιο οι μονάδες παραγωγής ρεύματος θα αποζημιώνονται όχι με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της ενέργειας, αλλά με βάση το πραγματικό τους κόστος.

Εξήγησε ότι η διαφορά αυτή είναι μεγάλη και με τον τρόπο αυτό την ανακτά το κράτος και την προωθεί στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, προκειμένου να επιστρέψει στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ο νέος μηχανισμός σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την κοινωνία που δοκιμάζεται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια.