Επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τέλος των Ορυκτών Καυσίμων συνυπογράφει ο Π. Κόκκαλης

Επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τέλος των Ορυκτών Καυσίμων συνυπογράφει ο Π. Κόκκαλης
Τρίτη, 24/05/2022 - 08:48
Δέσμευση για πλήρη παύση στην αδειοδότηση και χρηματοδότηση κάθε νέας μονάδας εξόρυξης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζο Μπάιντεν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνυπέγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης με τον Bernie Sanders και την Alexandia Ocasio-Cortez, ζητώντας το τέλος των ορυκτών καυσίμων, με αφορμή τη δημιουργία της Κοινής Ομάδας Κρούσης για την Ενεργειακή Ασφάλεια μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Στην επιστολή αναφέρεται πως στις πρωτοβουλίες της Ομάδας Κρούσης για την Ενεργειακή Ασφάλεια ΕΕ και ΗΠΑ, οφείλει να ενταχθεί η δέσμευση για πλήρη παύση στην αδειοδότηση και χρηματοδότηση κάθε νέας μονάδας εξόρυξης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες, σύμφωνα με τους συντάκτες της επιστολής, αρκούν οι υφιστάμενες μονάδες ορυκτών καυσίμων, αν ενεργοποιηθούν με τη ζέση που επιδεικνύεται για τα ορυκτά, μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ως προς αυτό, ζητούν και την συμπλήρωση της κοινής δήλωσης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ούτως ώστε να περιγραφεί με λεπτομέρεια το σκέλος της ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Στους συνυπογράφοντες περιλαμβάνονται Γερουσιαστές των ΗΠΑ και Βουλευτές από ΗΠΑ και ΕΕ, μεταξύ αυτών ο Bernie Sanders, η Alexandria Ocasio-Cortez, η Manon Aubry (συνπρόεδρο της LEFT) και ο Philippe Lamberts (συνπρόεδρο των Πρασίνων). Ζητούν την παύση χρήσης ορυκτών καυσίμων σε Ευρώπη και Αμερική μέχρι το 2035, δεδομένου ότι το παράθυρο εξασφάλισης ενός κλιματικά βιώσιμου μέλλοντος στον πλανήτη κινδυνεύει να κλείσει αμετάκλητα, σύμφωνα με το IPCC.

«Οι όποιες εναλλακτικές, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου αερίου, απαιτούν χρόνο άνω των τριών ετών και πόρους που θα σπαταληθούν κυριολεκτικά, αφού στο ίδιο διάστημα θα μπορούσαν να υπάρξουν ολοκληρωμένες λύσεις με ΑΠΕ ακυρώνοντας κάθε σκέψη για δήθεν μεταβατικές λύσεις», δήλωσε ο Πέτρος Κόκκαλης σχετικά με την πρωτοβουλία που συνυπέγραψε.

Η επιστολή στα αγγλικά