Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει την κοινωνία και την αγορά

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει την κοινωνία και την αγορά
Δευτέρα, 16/05/2022 - 17:22

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να στηρίξει την κοινωνία και την αγορά. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στο νερό, όπως και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, είναι λογικά και κοστολογημένα μέτρα. Θεωρώ ότι και στον έλεγχο της αισχροκέρδειας υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια, όμως η κυβέρνηση επιλέγει να βάζει πλάτη σε συμφέροντα», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα “Real News” και στο δημοσιογράφο, Φοίβο Κλαυδιανό.

Σχετικά με τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε ότι: «Η συζήτηση στη Βουλή αποκάλυψε την παρέμβαση της κυβέρνησης στη ΡΑΕ για να μεθοδεύσει το πόρισμα, ώστε να μειώσει και τα υπερκέρδη. Από εκεί που η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη, ένα μήνα μετά βρέθηκαν ήδη 927 εκατ. ευρώ, μετά από την έντονη πίεση που ασκήσαμε» και τόνισε πως παραμένει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για επανα-υπολογισμό, φορολόγηση και επιστροφή των υπερκερδών στους καταναλωτές.

Έθεσε το ερώτημα τι θα κάνει η κυβέρνηση για όλους εκείνους τους καταναλωτές που, παρά τις επιδοτήσεις που αποδεικνύονται ανεπαρκείς και στην πράξη, δεν μπορούν να πληρώσουν την άδικη, υπερβολική και καταχρηστική προσαύξηση, ξεκαθάρισε ότι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει ότι δεν θα τους κόβεται το ρεύμα έως ότου κριθεί από τη Δικαιοσύνη ή έως ότου αναμορφωθεί ο υπολογισμός της ρήτρας και υπογράμμισε ότι, σε κάθε περίπτωση, το συντομότερο δυνατόν, επιβάλλεται η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών και επιστροφή τους στους πολίτες, ώστε να καλυφθεί και αναδρομικά το κόστος της ρήτρας.

Ο Σ.Φάμελλος παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μπορούν να μειώσουν άμεσα άνω του 50% των αυξήσεων στο ρεύμα και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 που αποδεικνύουν στην πράξη ότι είναι υπέρ της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σχετικά τέλος με τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε: «Οι σημερινές εκλογές στοχεύουν στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποτελεί προϋπόθεση για να φύγει το συντομότερο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι ώρα να ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να ψηφίσουν για Πρόεδρο όλοι και όλες που θέλουν ένα καλύτερο αύριο, που διεκδικούν την προκοπή και την πρόοδο της κοινωνίας, με κοινωνική δικαιοσύνη και δυνατή Ελλάδα».

Τελευταία τροποποίηση στις 16/05/2022 - 17:26