Ντελέκος (Gallagher Re): Να συμφωνήσουμε με τις κυβερνήσεις ένα πλαίσιο για να μοιραστούμε το ρίσκο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ντελέκος (Gallagher Re): Να συμφωνήσουμε με τις κυβερνήσεις ένα πλαίσιο για να μοιραστούμε το ρίσκο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Πέμπτη, 11/04/2024 - 09:37

Τη συνεργασία, δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων προέκριναν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση με τίτλο «Κλιματικά ρίσκα και ευκαιρίες: Επιπτώσεις στο τραπεζικό και το ασφαλιστικό σύστημα», στο9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 - 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Οι συμμετέχοντες στο πάνελ, εξέτασαν το πως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές στον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

«Χρειάζεται στήριξη μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών, του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα και των κυβερνήσεων, αλλιώς θα έχουμε φαινόμενα όπως στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια, όπου ο ασφαλιστικός τομέας δεν είναι προσβάσιμος για τους ιδιοκτήτες σπιτιών. Αυτό έχουμε όταν δεν έχουμε συνεργασία. Θα χρειαστεί μια δυναμική προσπάθεια. Θα πρέπει να δούμε την κατάσταση και με άλλες ρυθμιστικές αρχές» ανέφερε η Leila Kamdem, επικεφαλής του τμήματος Κλιματικού Ρίσκου της HSBC στη Μεγάλη Βρετανία.

ΟChristopher Flensborg, Head of Climate & Sustainable Finance, SEB, έφερε το παράδειγμα τη Κίνας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πριν 10 χρόνια η Κίνα χρησιμοποιούσε το 10% του ΑΕΠ της στην υγεία, εξαιτίας της ρύπανσης. Τώρα το Πεκίνο έχει καθαρή ατμόσφαιρα και αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης επένδυσης». Και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς βλέπουμε ένα καθεστώς με πελάτες να αλλάζουν τι απαιτήσεις τους. Αν δεν παρακολουθείς αυτή την αλλαγή, θα χάσεις δουλειά. Αν οι πελάτες δεν το καταλάβουν δεν θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια».

«Δεν μπορούμε να προλάβουμε τα καιρικά φαινόμενα ή να τα σταματήσουμε, αλλά στον μετριασμό των επιπτώσεων, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχουμε τον παλιότερο μέσο όρο ηλικίας στόλου αυτοκινήτων. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πιο πράσινες λύσεις» ανέφερε από την πλευρά του οΤάσος Αναστασίου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής.

«Οι κλιματικοί κίνδυνοι έχουν φέρει τις ασφαλιστικές αντιμέτωπες με έναν υπαρξιακό κίνδυνο» σημείωσε οΆλεξ Ντελέκος, περιφερειακός διευθυντής Ελλάδας και Τουρκίας της αντασφαλιστικού ομίλου Gallagher Re. Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στο παρελθόν δεν έχουν λειτουργήσει «όπως έπρεπε», φέρνοντας σαν παράδειγμα την πανδημία και προέκρινε σαν λύση: «Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί ευθέως από τις ασφαλιστικές. Να τη δούμε σαν ευκαιρία για να αποδείξουμε την αξία των όσων κάνουμε για την κοινωνία. Να συμφωνήσουμε με τις κυβερνήσεις ένα πλαίσιο για να μοιραστούμε το ρίσκο, ώστε κανείς να μην κατηγορείται αδίκως».

ΗΔανάη Κυριακοπούλου, Co-Head of the Climate Hub της Τράπεζας της Αγγλίας, σημείωσε πως «οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις θα έχουν αντίκτυπο στη μακροοικονομία», τονίζοντας παράλληλα πως οι «ετήσιες ζημιές από καιρικά φαινόμενα διπλασιάστηκαν το 2022». Η ίδια σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφές επηρεάζουν και τη ζήτηση. «Οι καταναλωτές έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη. Δεν καταναλώνουν πολύ, δεν επενδύουν πολύ. Κρατούν τα λεφτά για να ξαναχτίσεις το σπίτι σου».

Τέλος, ηVicky Saporta, Executive Director of the Markets Directorate, της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία συντόνισε και το πάνελ, σημείωσε: «Έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλιματικό κίνδυνο. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ασφάλεια του συστήματος και από λειτουργικούς κινδύνους αλλά και από κλιματικούς κινδύνους που γίνονται ολοένα και πιο σημαντικοί για τη λειτουργική ανθεκτικότητα. Πολλές χώρες εξετάζουν σενάρια συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με διευκόλυνση από την κυβέρνηση που είναι πολύ ενδιαφέροντα».