ΕΣΠΑ 21-27: Πολύτιμοι πόροι για έργα ενεργειακής αποδοτικότητας θυσιάζονται για την ανάπτυξη έργων αερίου

ΕΣΠΑ 21-27: Πολύτιμοι πόροι για έργα ενεργειακής αποδοτικότητας θυσιάζονται για την ανάπτυξη έργων αερίου
Δευτέρα, 29/01/2024 - 10:29

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα 2023, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωνε την παράταση υποβολής δικαιολογητικών στη δράση αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με συστήματα “φυσικού” αερίου σε Τρίπολη και Κόρινθο. Τότε ακριβώς, η Greenpeace έστειλε επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος καλώντας τον να παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις που να εξηγούν πώς μια δράση του ΕΣΠΑ 2014-2020 για αλλαγή καυστήρων πετρελαίου σε “φυσικό” αέριο μεταφέρεται στην προγραμματική περίοδο 2021-2027, όπου οι στόχοι είναι διαφορετικοί και δεν συνάδουν με τη στρατηγική αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας αλλά και της ενεργειακής μετάβασης.

Αντίστοιχα, πριν από μερικές μέρες, πληροφορηθήκαμε για το περιεχόμενο της 1ης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 21-27 “Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή” όπου επιχειρείται η ανησυχητική μεταφορά πόρων ύψους 52 εκ. ευρώ από το πεδίο της ενεργειακής αποδοτικότητας σε νέο πεδίο που αφορά νέα έργα ορυκτού αερίου. Με την παρούσα μας επιστολή, ζητάμε από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την άμεση παρέμβασή τους ώστε να μην προχωρήσουν επιδοτήσεις για νέα έργα αερίου που θα καταστούν “αχρηστευμένα” κεφάλαια τόσο για την οικονομία όσο και τα νοικοκυριά της χώρας.

Δες την παρούσα επιστολή σταελληνικάκαι στααγγλικά.

Βρες την επιστολή μας αναφορικά με την παράταση υποβολής δικαιολογητικών στη δράση αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με συστήματα “φυσικού” αερίου σε Τρίπολη και Κόρινθοεδώ.