Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή χωρίς έλεγχο μας οδηγούν σε «συλλογική αυτοκτονία»

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή χωρίς έλεγχο μας οδηγούν σε «συλλογική αυτοκτονία»
Παρασκευή, 28/07/2023 - 14:46

Ελλάδα και Μεσόγειος φλέγονται. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούμε άμεση αλλαγή πολιτικής

Οι θερμοκρασίες χτυπούν κόκκινο και μάλιστα με διάρκεια, όχι μόνο στην Ελλάδα, άλλα σε όλη την Ευρώπη,η κλιματική αλλαγή έχει ξεπεράσει το σημείο μηδένκαι πλήθος πυρκαγιών προκαλούνται από το «εκρηκτικό μείγμα» αμέλειας, κακοδιαχείρισης και εγκατάλειψης των δασών, ελλιπέστατης πρόληψης και τετριμμένων πρακτικών και ενός «επιτελικού κράτους» που απαξιώνει τις Δασικές Υπηρεσίες και δεν επενδύει σε στελέχωση και εξοπλισμό.Οι πυρκαγιές αποτελούν μείζων σύμπτωμά της μεγάλης «ασθένειας» που λέγεται κλιματική αλλαγή. Κάθε χώρα ξεχωριστά πρέπει να δράσει άμεσα και συλλογικά τόσο για την «ασθένεια» όσο και για τα συμπτώματα αυτής. Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου ότι οδηγούμαστε σε συλλογική αυτοκτονία με τον Γενικό Γραμματέα του Αντόνιο Γκουτέρες να δηλώνει ότι η περίοδος της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει και “η εποχή του παγκόσμιου κοχλασμού έχει φτάσει”.

Η αστυνομική λογική με κλειστά τα αστικά πάρκα, που αποτελούν τη μόνη διέξοδο των πολιτών σε πόλεις που «καίνε» δεν είναι λύση. Η Ελλάδα, αποτελεί χώρα που βρίσκεται στην πλέον επικίνδυνη ζώνη λόγω κλιματικής αλλαγής και απειλείται από πλημμύρες, ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές. Κανένα πυροσβεστικό όχημα, επίγειο ή εναέριο, καμιά ομάδα ανδρών όσο πολυάριθμη κι αν είναι δεν αποτελούν πανάκεια.Η πρόληψη είναι το νούμερο 1 μέτρο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.Οι μακρές ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες που πλέον ξεκινούν πολύ νωρίς – από τον Μάιο ή και τον Απρίλιο – δημιουργούν το κατάλληλο “εκρηκτικό” υπόστρωμα ξερής ύλης που επικαλύπτει τα εδάφη γύρω από τα δένδρα και με τους ανέμους διασπείρεται και πέραν των δασικών εκτάσεων, προκαλώντας πυρκαγιές με θύματα ανθρώπους, όπως οι πιλότοι του μοιραίου Canadair, φυσική και οικολογική καταστροφή, απώλεια απώλεια ή μερική καταστροφή στέγης και πολλά άλλες συνέπειες βραχυπρόθεσμες, άλλα και μακροπρόθεσμες, όπως προβλήματα υγείας, καταστροφή γεωργικής και ζωικής παραγωγής κλπ.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κωφεύειτόσο στις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις πολύπειρων και ειδικών Δασαρχών και επιστημόνων και αντί να επανδρώσει και να διασπείρει την Πρώτη βαθμίδα της Εποπτείας – Παρακολούθησηςμε εξοπλισμό όπως υπέρυθρες κάμερες και drones και μικτά κλιμάκια από δασικούς υπαλλήλους και εθελοντές για την απομείωση των ξερών υπολειμμάτων, με ευθύνη και συμβολή Δήμων και Περιφερειών, κατάργησε τις κατά τόπους Δασικές Διευθύνσεις και την αρμοδιότητα τους με βάση την καλύτερη γνώση του χώρου τους και ακραίασυγκεντρωτικάταανέθεσεστο ΥΠΕΝ. Έτσιγια κάθε πυρκαγιά, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, αποφασίζουν σε κλειστά γραφεία στην Αθήνα “ιθύνοντες” , που καμία ιδέα δεν έχουν για το τοπικό ανάγλυφο και τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό, καθώς και για τα μέσα Πυρόσβεσης και το έμψυχο προσωπικό που διαθέτουν τοπικά για αμεσότερη επέμβαση.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙκρούουμε τον κώδωνα του κινδύνουχρόνια τώρα.Απαιτείται ολιστική και άμεση αντιμετώπιση με λύσεις όπως:

  • Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας για την αναβάθμιση των Δασικών Υπηρεσιών με εξοπλισμό και προσωπικό.
  • Αποκεντρωμένη διοίκηση και άμεση νομοθετική μεταρρύθμιση με σωστή κατανομή των αρμοδιοτήτων που θα συμπεριλαμβάνουν ενεργό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Δημιουργία πλαισίου που θα προάγει το καθάρισμα των δασών από την ξερή ύλη και η οποία θα αξιοποιείται ως βιομάζα για την παραγωγή βιοκαυσίμου, συμβάλλοντας τόσο στην πρόληψη από πυρκαγιές όσο και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δε μπορεί όλες οι επενδύσεις σε φιλικής προς το περιβάλλον ενέργεια να γίνονται μόνο σε ανεμογεννήτριες.
  • Κίνητρα για την αποκέντρωση. Παλαιότερα, όταν υπήρχε νέος κόσμος στα ορεινά χωριά εργαζόταν στα δάση, εκμεταλλευόταν την καύσιμη ύλη, έβοσκαν τα ζώα. Διαδικασίες που λειτουργούσαν αυτόματα ως μέσο προστασίας.
  • Δημιουργία πλαισίου για τη προώθηση του εθελοντισμού για την προστασία των δασών.
  • Κατάθεση πρότασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια και δημιουργία ευρωπαϊκού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών.
  • Πλήρης εναρμόνιση την ελληνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή και φυσικά εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας με αυστηρούς ελέγχους.
  • Κρατική ενημερωτική καμπάνια για αλλαγή της νοοτροπίας και δημιουργία ουσιαστικής συνείδησης σε όλους για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Για άλλη μια φορά πρέπει να γίνει σαφές σε όλους, ότι το πρόβλημα είναι συνολικό. Αν καταστρέψουμε το φυσικό περιβάλλον που μας φιλοξενεί δεν υπάρχει διαφυγή. Απειλείται περισσότερο από πότε η ύπαρξη μας. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και συλλογικά με ολιστικές λύσεις και σε άμεση συνεργασία με την Ε.Ε.», δηλώνει η Συμπρόεδρος του Κόμματος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα.