Ραφαέλ Γκρόσι: Στην Ιαπωνία πριν αρχίσει η ρίψη μολυσμένων υδάτων από τη Φουκουσίμα στον ωκεανό

Ραφαέλ Γκρόσι: Στην Ιαπωνία πριν αρχίσει η ρίψη μολυσμένων υδάτων από τη Φουκουσίμα στον ωκεανό
Τρίτη, 04/07/2023 - 10:52

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο Ραφαέλ Γκρόσι, έφθασε σήμερα στην Ιαπωνία, για να παρουσιάσει αποτίμηση του σχεδίου της ιαπωνικής κυβέρνησης να ρίξει στον ωκεανό μέρος νερών που χρησιμοποιήθηκαν στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Ο κ. Γκρόσι θα συναντηθεί σήμερα στο Τόκιο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα και με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι, προτού επισκεφθεί αύριο Τετάρτη στη Φουκουσίμα το εργοστάσιο που υπέστη τριπλή καταστροφή την 11η Μαρτίου 2011 - όταν επλήγη από τον σεισμό, το τσουνάμι και το πυρηνικό δυστύχημα.

Το τσουνάμι προκάλεσε τήξη τριών αντιδραστήρων, τη χειρότερη μεταπολεμική καταστροφή στην Ιαπωνία και το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα σε παγκόσμια κλίμακα έπειτα από αυτό στο Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία.

Το δυστύχημα στη Φουκουσίμα οδήγησε σε διαρροές ραδιενέργειας και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους περιοχών γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους, σε πολλές περιπτώσεις για πάντα.

Οι εργασίες απορρύπανσης και διάλυσης του πυρηνικού σταθμού αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές δεκαετίες ακόμη, όμως οι αρχές της Ιαπωνίας είναι αντιμέτωπες με πολύ πιο άμεσο πρόβλημα, δηλαδή την αποθήκευση περίπου 1,33 τόνου υδάτων -από τις βροχές, από υπόγεια ρεύματα, καθώς από τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες-, καθώς οι δυνατότητες για αυτό προσεχώς φθάνουν σε κορεσμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πετάξει αυτά τα νερά στον ωκεανό, αφού τα επεξεργαστεί με σύστημα απορρύπανσης που θα εξαλείψει τα ραδιενεργά στοιχεία, με εξαίρεση το τρίτιο.

Το σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τον ΔΟΑΕ, μολαταύτα η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η ρίψη δεν θα ξεκινήσει παρά έπειτα από την «πλήρη εξέταση» τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να παρουσιάσει ο κ. Γκρόσι εντός της ημέρας.

«Η εξέταση από τον ΔΟΑΕ, που είναι καθ’ ύλη αρμόδιος για τη διαχείριση και την εφαρμογή των κανόνων πυρηνικής ασφάλειας, είναι απαραίτητη στις προσπάθειες να ενθαρρύνουμε την κατανόηση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε σήμερα ο Χιροκάζου Ματσούνο, ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αλλά η πολύ αμφιλεγόμενη απόφαση να ριχτούν στον ωκεανό τα μολυσμένα νερά επικρίνεται έντονα, ειδικά από το Πεκίνο, ενώ στη Νότια Κορέα η τιμή του αλατιού αυξήθηκε αλματωδώς λόγω των ανησυχιών για τη μόλυνση από ραδιενέργεια.

Κοινότητες ψαράδων στη Φουκουσίμα εκφράζουν φόβους πως οι πελάτες θα μποϊκοτάρουν τα αλιεύματά τους, παρά τα αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχων για τα τρόφιμα με προέλευση την περιοχή αυτή.

Η κυβέρνηση είχε αναγγείλει πως η ρίψη θα ξεκινούσε αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τον ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Ματσούνο, το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένο.

«Θα εξηγήσουμε και θα ενημερώσουμε σε βάθος, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, τις λεπτομέρειες της έκθεσης του ΔΟΑΕ, τις προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τα μέτρα μας για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες για τη φήμη και την υπόληψη» της χώρας, πρόσθεσε.