Περιφέρεια Αττικής: Κατασκευή πρότυπου Βιοκλιματικού Παιδικού Σταθμού στη Βούλα

Περιφέρεια Αττικής: Κατασκευή πρότυπου Βιοκλιματικού Παιδικού Σταθμού στη Βούλα
Παρασκευή, 28/04/2023 - 11:41

Στην χρηματοδότηση της ανέγερσης του νέουΒιοκλιματικού Παιδικού Σταθμού στη Βούλαμε2.1 εκ. ευρώ, προχωρά ηΠεριφέρεια Αττικήςκατόπιν της υπογραφής της σχετικής προγραμματικής σύμβασης από τον Περιφερειάρχη ΑττικήςΓ. Πατούληκαι τον Δήμαρχο Βάρης – Βούλας – ΒουλιαγμένηςΓρ. Κωνσταντέλλο.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατ. Αττικής και Οικονομικών κ.κ.Θ ΑυγερινόςκαιΝ. Πέππαςαντίστοιχα, η Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠεριφέρειαςΜ. Μίσκακαι ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τεχνικών Έργων Δ. Γεωργιάκος.

Πρόκειται για ένα ακόμη ουσιαστικό έργο που έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου σε υποδομές προσχολικής αγωγής για τους μαθητές της περιοχής, καθώς ο νέος παιδικός σταθμός θα έχει συνολική δυναμικότητα πενήντα ένα νήπια. Παράλληλα, το κτήριο του παιδικού σταθμού μελετήθηκε με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός ιδανικού μικροκλίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούληςμε αφορμή την επίτευξη ακόμη ενός ουσιαστικού βήματος για την υλοποίηση νέων σχολικών υποδομών επισήμανε τη σταθερή προσήλωση της Περιφέρειας στη χρηματοδότηση έργων υποδομών για την εκπαιδευτική κοινότητα, επισημαίνοντας ότι και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027 θα υπάρξει αυξημένη χρηματοδότηση προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σε κλίμα πολύ καλής συνεργασίας με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, μπορούμε σήμερα να επισφραγίσουμε την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο συμπληρώνει μια σειρά ευρύτερων παρεμβάσεων στήριξης από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου.

Η Περιφέρεια Αττικής με σταθερά βήματα και σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής θέτει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργίασύγχρονων και με ενεργειακές προδιαγραφές κτιριακών σχολικών εγκαταστάσεωνπου αφενός θα είναιασφαλείς για τα παιδιά και φιλικά για το περιβάλλον, αφετέρου θα διευκολύνουν τηνεπάρκεια αιθουσών, ιδιαίτερα μετά και από την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Θέλω επίσης να επισημάνω, ότι από την ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Χώρας, μέλημα μας ήταν η καταγραφή των προβλημάτων και η άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την παιδεία και την εκπαίδευση των παιδιών μας. Και προς αυτό το σκοπό αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας Αττικής».

Ο Δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλοςευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής για την χρηματοδότηση κατασκευήςενός σημειολογικής σημασίας έργου, όπως είπε, καθώς πρόκειται για ένα πρότυπο σχολείο με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα έργου,το οποίο θα εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες των οικογενειών στην περιοχή της Βούλας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Από την πλευρά τους, τόσο οΑντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικώνυπογράμμισαν την βούληση της Περιφέρειας, κατόπιν και των κατευθύνσεων που έχει δώσει ο Περιφερειάρχης, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων, η άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των Δήμων για την δημιουργία ασφαλών και λειτουργικών σχολικών κτηρίων, με σύγχρονες περιβαλλοντικές και ενεργειακές προδιαγραφές.

Επισημαίνεται πως συνολικά η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί πάνω από 45 δράσεις σχολικών έργων και μελετών με περισσότερα από 77 εκ. € και έχουν ως δικαιούχο τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ. Επιπλέον έχουν δοθεί για εξοπλισμό προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάνω από 15 εκ. € από το ΠΕΠ Αττικής.

Τι προβλέπεται για τον νέο Βιοκλιματικό Παιδικό Σταθμό στη Βούλα

Ο Παιδικός Σταθμός θα έχει συνολική δυναμικότητα πενήντα ένα (51) νήπια και θα ανεγερθεί σε οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται επί των οδών Αλεξάνδρας και Ηρακλειδών στον Δήμο Βούλας.

Το κτίριο θα αναπτυχθεί σε τρία επίπεδαανωδομήςκαι υπόγειο, ως εξής: ισόγειο 173 τ.μ., α΄όροφο 109,81τ.μ., β΄όροφο 85,79 τ.μ. και υπόγειο 282,81 τ.μ. με βοηθητικές και υποστηρικτικές χρήσεις, καθώς και τρεις (3) θέσεις στάθμευσης οχημάτων. Επιπλέον προβλέπεται ο εξοπλισμός και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.