Ξεκινά στις 8 Μαΐου η λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη Μεσσηνία

Ξεκινά στις 8 Μαΐου η λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη Μεσσηνία
Παρασκευή, 28/04/2023 - 14:10

Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στην Καλαμάτα

Από τις 8 του ερχόμενου Μαΐου ξεκινά την σταδιακή λειτουργία της η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, στην οποία -σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ, στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης- θα κατευθύνονται τα απορρίμματα του συνόλου των δήμων της Μεσσηνίας, όπως επίσης και των Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.

Αυτό γνωστοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, χθες το απόγευμα, στα γραφεία της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή των δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας, στελεχών της Περιφέρειας, του ΦοΔΣΑ, καθώς και εκπροσώπων της διαχειρίστριας εταιρείας.

«Προσδιορίσαμε όσα αφορούν στην έναρξη της μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Μεσσηνίας στην μονάδα της Καλλιρρόης, η οποία ξεκινά την λειτουργία της από τις 8 του ερχόμενου Μαΐου», σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, διευκρινίζοντας ότι τις πρώτες 20 ημέρες θα παραλαμβάνει συγκεκριμένες ημερήσιες ποσότητες, απ’ όλους τους δήμους, στο πλαίσιο των απαιτούμενων μετρήσεων και ρυθμίσεων του μηχανολογικού της εξοπλισμού.

Μετά από αυτό το πρώτο αρχικό διάστημα, η παραλαβή των απορριμμάτων από τους δήμους της Μεσσηνίας θα έχει κανονική ροή, με βάση πρόγραμμα που θα καταρτιστεί σε συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΦοΔΣΑ.

«Εξετάσαμε τις δυνατότητες, αλλά και τα πιθανά προβλήματα, παράλληλα δόθηκαν και οδηγίες σχετικά με υλικά που δεν παραλαμβάνονται από την μονάδα, όπως τα μπάζα λ.χ., ενώ υπήρξε επισήμανση για την ανάγκη ελέγχων προκειμένου να εντοπίζονται εγκαίρως ραδιενεργά απόβλητα», συνέχισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ο οποίος σημείωσε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε οι δήμοι υποδοχής -Οιχαλίας στη Μεσσηνία, Ευρώτα στη Λακωνία και Τρίπολης στην Αρκαδία- να λάβουν επιπλέον υποστήριξη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Δίκαιης Μετάβασης (Μεγαλόπολη) και ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης και Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης Παναγιώτης Μπασάκος ως εκπρόσωπος του δημάρχου Δημήτρη Γιαννημάρα και ο Κώστας Νικολόπουλος ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Σταύρος Αργειτάκος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα ΕΠΑ και συντονισμού των αναπτυξιακών εταιρειών Τάσος Σαρδέλης, ο διευθύνων σύμβουλος της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» Γιώργος Αγραφιώτης, ο project manager της ΤΕΡΝΑ Μπάμπης Χαραλαμπίδης κ.α.