ΥΠΕΝ: Το φαράγγι της Νέδας χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενο τοπίο

ΥΠΕΝ: Το φαράγγι της Νέδας χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενο τοπίο
Eurokinissi
Τετάρτη, 12/04/2023 - 17:21

Οι χερσαίες και υδάτινες εκτάσεις του φαραγγιού της Νέδας, στις περιφερειακές ενότητες Μεσσηνίας και Ηλείας, χαρακτηρίζονται ως Προστατευόμενα Τοπία και Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί, με σχετική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη συνέχεια πρόκειται να υπογραφεί Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, που θα θέτει τους όρους προστασίας στην περιοχή, η οποια περιλαμβάνει τμήμα του φαραγγιού, το σπήλαιο Στόμιο, τους καταρράκτες του ποταμού της Νέδας και βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Στόμιο και Φιγαλεία του Δήμου Ζαχάρως και Πλατάνια του Δήμου Τριφυλίας. Η αναγκαιότητα της προστασίας της περιοχής τεκμηριώθηκε επιστημονικά με μελέτη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Το φαράγγι της Νέδας είναι ένα πανέμορφο, αλλα και ευαίσθητο φυσικό οικοσύστημα της πελοποννησιακής υπαίθρου. Έπρεπε απο καιρό να είχε ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας. Αρχίζουμε με περιβαλλοντική αποκατάσταση χώρων που επηρεάζουν τη γεωμορφολογία του φαραγγιού, απομακρύνουμε τα σκουπίδια και ρίχνουμε το βάρος μας στην αειφορική διαχείριση του οικοσυστήματος».