Οι «νέες προκλήσεις για τη συνοχή της Ευρώπης» στην 20ή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων

Οι «νέες προκλήσεις για τη συνοχή της Ευρώπης» στην 20ή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων
Δευτέρα, 10/10/2022 - 10:49

Η 20ή διοργάνωση της Ευρωπαϊκής εβδομάδας των δήμων και των περιφερειών (#EURegionsWeek) θα πραγματοποιηθεί από σήμερα 10 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 με σύνθημα «Νέα ζητούμενα για τη συνοχή της Ευρώπης».

Τα θέματα της φετινής έκδοσης είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η τοπική συνοχή και η χειραφέτηση των νέων, με έμφαση στη σημασία της πολιτικής συνοχής για τη βιώσιμη ανάκαμψη της Ευρώπης, ως του πλέον αποτελεσματικού μέσου έκφρασης αλληλεγγύης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και στα επακόλουθα των κρίσεων.

Στην 20ή αυτή διοργάνωση έχουν προγραμματιστεί εργαστήρια υψηλού επιπέδου, μαρτυρίες και εκθέσεις. Επίσης, σε ένα εικονογραφημένο χρονοδιάγραμμα θα αποτυπώνεται με μια ματιά η ιστορία της εκδήλωσης. Συν τοις άλλοις, στις συνεδρίες υψηλού επιπέδου που έχουν προγραμματιστεί για την υποδοχή των συμμετεχόντων στις Βρυξέλλες θα συνδυάζονται με δημιουργικό τρόπο η διαδικτυακή με την επιτόπια συμμετοχή.

Κατά την πρώτη ημέρα θα διεξαχθούν τρεις συζητήσεις: Σύμφωνο για τις δεξιότητες - Ενεργοποίηση της πράσινης μετάβασης στις αυτοκινητοβιομηχανίες, Ενδυναμωμένη νεολαία, καλύτερο μέλλον στις πρωτεύουσες και τις περιφέρειες της ΕΕ, Πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον πόλεμο: ο ρόλος των παραμεθόριων περιοχών της ΕΕ. Τη δεύτερη ημέρα, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής των Περιφερειών με την επίτροπο Φερέιρα για την πορεία της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς και τον αντίκτυπο της πανδημίας και της κρίσης στην Ουκρανία στη συνοχή της ΕΕ. Κατόπιν, θα διεξαθχεί συζήτηση υψηλού επιπέδου για την πράσινη συμφωνία της ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη και ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους. Επίσης, κατά τη δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις σχετικά με την αξιοποίηση των δημόσιων επενδύσεων για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων και για τον ρόλο της πολιτικής συνοχής στην ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης: Μαθήματα και προκλήσεις από την Πορτογαλία. Επιπλέον, την Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών η ετήσια έκθεση για την κατάσταση των Περιφερειών και των Δήμων της ΕΕ, που περιλαμβάνει μια εικόνα των πλέον επειγόντων ζητημάτων που απασχολούν τους δήμους και τις περιφέρειες ανά την ΕΕ, και η οποία συμβάλλει στην τεκμηρίωση των ενωσιακών πολιτικών αποφάσεων. Ειδικότερα, η φετινή έκθεση εστιάζει στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας, αλλά παράλληλα αναδεικνύει και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της πολιτικής συνοχής ως πυλώνα για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ.

Την τελευταία ημέρα της Εβδομάδας θα διεξαχθούν συζητήσεις για τις δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας στην Ευρώπη, την ενδυνάμωση των νέων και τη συμμετοχή τους στα κοινά και τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη, πιο μπλε και ψηφιακή ΕΕ. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής του βραβείου Megalizzi-Niedzielski για νέους δημοσιογράφους.

Η αυλαία της 20ής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων θα πέσει με την καταληκτήρια συνεδρίαση κατά την οποία θα παρουσιαστούν από την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων τα συμπεράσματα των τετραήμερων εργασιών.

Τελευταία τροποποίηση στις 10/10/2022 - 10:59