Σε φάση υλοποίησης περνάει η οικιακή κομποστοποίηση βιοαποβλήτων στα νησιά Ν. Αιγαίου

Σε φάση υλοποίησης περνάει η οικιακή κομποστοποίηση βιοαποβλήτων στα νησιά Ν. Αιγαίου
Κυριακή, 09/10/2022 - 08:00

Με τη δράση επιδιώκεται η εκτροπή του 5,25% των παραγόμενων βιοαποβλήτων των μόνιμων κατοίκων της περιοχής το 2025 και το 8,72% των παραγόμενων βιοαποβλήτων των μόνιμων κατοίκων έως το 2030.

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν οι «ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΕ ΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΕΤΠΑ)».

Με τη δράση επιδιώκεται η εκτροπή του 5,25% των παραγόμενων βιοαποβλήτων των μόνιμων κατοίκων της περιοχής το 2025 και το 8,72% των παραγόμενων βιοαποβλήτων των μόνιμων κατοίκων έως το 2030.

Η δημόσια δαπάνη της πράξης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 9.837.600 ευρώ.

Ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 6η Μαρτίου 2023 και ημερομηνία λήξης της η 31η Δεκεμβρίου 2023.

Πιο αναλυτικά, για την προώθηση των φιλόδοξων στόχων του υπό διαμόρφωση νέου Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου (ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου) προτίθεται να προχωρήσει στην ανάπτυξη δικτύου οικιακής κομποστοποίησης βιοαποβλήτων το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα σε κατοίκους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να διαχωρίζουν το ρεύμα των οικιακών βιοαποβλήτων και να το επεξεργάζονται τοπικά σε οικιακούς κομποστοποιητές διαφόρων τύπων. Στο πλαίσιο της πράξης περιλαμβάνονται οικιακοί κομποστοποιητές, απλοί (κήπου) και μηχανικοί.

Η πράξη θα υλοποιηθεί με τα ακόλουθα υποέργα:

Υποέργο 1: Προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης βιοαποβλήτων σε οικίες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του δικτύου, πρόκειται για την προμήθεια 10.275 οικιακών μηχανικών κομποστοποιητών 1,5 έως 2 λίτρων, για τα αντίστοιχα νοικοκυριά σε πολυκατοικίες και 25.550 κάδων οικιακής κομποστοποίησης κήπου χωρητικότητας 300 λίτρων για 34.780 νοικοκυριά σε μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες.

Με το εν λόγω δίκτυο οικιακής κομποστοποίησης επιδιώκεται η εκτροπή:

  • 4.206 τον/έτος οικιακών βιοαποβλήτων το έτος 2025, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5,25% των παραγόμενων βιοαποβλήτων των μόνιμων κατοίκων το έτος 2025
  • 6.560 τον/έτος βιοαποβλήτων το έτος 2030, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 8,72% των παραγόμενων βιοαποβλήτων των μόνιμων κατοίκων το έτος 2030.

Στις παραπάνω ποσότητες βιοαποβλήτων δεν συνυπολογίζονται οι ποσότητες βιοαποβλήτων που εκτρέπονται μέσω του εξοπλισμού οικιακής κομποστοποίησης που έχει ήδη εγκριθεί ή πρόκειται να εγκριθεί σε Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο υπό διαμόρφωση νέος ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου υιοθετεί τους παραπάνω στόχους.

Υποέργο 2: Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση βιοαποβλήτων σε οικίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών προβολής, ενημέρωσης και επικοινωνίας της πολιτικής διαχείρισης βιοαποβλήτων στα σπίτια από τους πολίτες της συγκεκριμένης Περιφέρειας, με σκοπό τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης, για τις δράσεις που υλοποιούνται και τις θετικές επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Υποέργο 3: Τεχνικός σύμβουλος υποστήριξης για τη διαχείριση βιοαποβλήτων σε οικίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Λόγω της ιδιαιτερότητας των δράσεων και της ανάγκης για την οργανωμένη προώθησή τους, θα αναζητηθεί υποστήριξη από εξειδικευμένο σύμβουλο όσον αφορά στην πρακτική εφαρμογή και παρακολούθηση του προγράμματος.