Απαιτείται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για να γίνει η Ανακύκλωση τρόπος ζωής

Απαιτείται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για να γίνει η Ανακύκλωση τρόπος ζωής
Δευτέρα, 12/09/2022 - 09:41

Συμπεράσματα από την εκδήλωση που διοργάνωσαν Ε.Ο.ΑΝ. και της Ε.Ε.Τ.Α.Α. στην 86η ΔΕΘ με θέμα: «Το μέλλον είναι πράσινο»- Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση στην Ελλάδα και η προσαρμογή των Δήμων στις νέες απαιτήσεις.

Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα στον τομέα της ανακύκλωσης, γιατί «το 80% των απορριμμάτων καταλήγει στους ΧΥΤΑ και μόνο το 20% πηγαίνει για ανακύκλωση. Αυτό πρέπει να αλλάξει και αποτελεί απαίτηση για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον», υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση. Ο κ. Σκρέκας τόνισε ακόμα ότι ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι θέμα επιβίωσης για την οικονομία μας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ε.Ο.ΑΝ. Βαγγέλης Καραμίντζιος επεσήμανε ότι «Απαιτούνται συνεργασίες και συνέργειες με άλλους θεσμικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση όπως και να δοθεί βάρος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό να γίνει η ανακύκλωση τρόπος ζωής». Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι η χώρα μας δεν τα πάει καλά στον τομέα της ανακύκλωσης σε σχέση με άλλες χώρες αλλά σιγά- σιγά αυτό αλλάζει και με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Δημήτρη Μαραβέλια, πρέπει να γίνει πράξη η κυκλική οικονομία για ένα πράσινο μέλλον και είναι η στιγμή, πολιτεία, περιφέρεια και δήμοι να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), Μανώλης Γραφάκος, μίλησε για την ανάγκη να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας γιατί ο πλανήτης «χτυπάει καμπανάκι» και δεν μπορεί να αντέξει ένα γραμμικό μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων και ξεκαθάρισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο διαχείρισης των φυσικών πόρων στον πλανήτη» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπύρος Σπυρίδων ενώ την ανάγκη συνεργασίας πολιτείας και κοινωνίας για τη διαχείριση των αποβλήτων, σημείωσε ο πρόεδρος του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης.

EOAN_Πρόσκληση-Δ.Ε.Θ.-1024x684.png