Πράσινοι: Να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο υποβάθμισης του περιβάλλοντος

Πράσινοι: Να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο υποβάθμισης του περιβάλλοντος
Πέμπτη, 14/07/2022 - 09:36

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όχι μόνο δεν προστατεύει το περιβάλλον αλλά το υποβαθμίζει συνειδητά, συνεχίζοντας την κατεδάφισή του με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, υποστηρίζει το νέο κόμμα των Πράσινων.

Επιλέγοντας το καλοκαίρι η κυβέρνηση, ανακοίνωσε μια προσχηματική διαβούλευση μίας εβδομάδας, που έληγε σήμερα το πρωί και πήρε παράταση μόλις για 5 μέρες (!), ελπίζοντας να έχει όσο το δυνατόν μικρότερες αντιδράσεις για τη μεγάλη υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της βιοποικιλότητας, προς όφελος των συμφερόντων.

Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:

  • Κατασκευή δρόμων και πλατειών, εξορύξεις υδρογονανθράκων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τουριστικά καταλύματα, καθώς και χρήσεις όπως η ερασιτεχνική αλιεία και η βόσκηση μέσα στις πιο αυστηρά προστατευόμενες περιοχές και στις ζώνες προστασίας της φύσης.
  • Διευκόλυνση των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ καθώς και των έργων που εξυπηρετούν τη λειτουργία τους και την πρόσβαση σε αυτές, οι οποίες εγκαταστάθηκαν σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις, μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου, χωρίς άδεια της δασικής υπηρεσίας, με αναστολή της ισχύος των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων κατεδάφισης, που τυχόν έχουν εκδοθεί.
  • Υποβάθμιση του διάτρητου πλαισίου των περιβαλλοντικών μελετών, αφού οι συντάκτες τους θα αμείβονται απευθείας από τους φορείς των έργων τα οποία υποτίθεται ότι ελέγχουν ως ανεξάρτητοι επιστήμονες!
    Οι ελληνικές κυβερνήσεις καθυστερούν συστηματικά εδώ και μια δεκαετία να εκδώσουν τα προεδρικά διατάγματα για την προστασία των περιοχών Natura 2000, αδιαφορώντας για τις οικολογικές ανάγκες διατήρησης των οικοτόπων και των ειδών και παραβιάζοντας κατάφορα τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία της φύσης. Και ενώ η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της ΕΕ για τις απαράδεκτες παραβιάσεις της οδηγίας για τις περιοχές Natura 2000, συνεχίζεται κανονικά η υποβάθμιση της νομοθεσίας προστασίας των πυρήνων βιοποικιλότητας.

Σε μια εποχή κλιματικού χάους, οικολογικής και ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση ανάβει άλλο ένα πράσινο φως στα συμφέροντα και στους κερδοσκόπους σε βάρος του περιβάλλοντος και του συλλογικού συμφέροντος. Το νέο κόμμα των Πράσινων συντονίζεται με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, πουζητούναπό την κυβέρνηση και το υπουργείο να αποσύρουν τα κεφάλαια του νομοσχεδίου που αφορούν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις προστατευόμενες περιοχές, να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και να ολοκληρώσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις και παλινωδίες τη θεσμική θωράκιση των περιοχών Natura 2000.

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης οι Πράσινοι υποστηρίζουν τον απεγκλωβισμό της χώρας από το ορυκτό αέριο, και όλα τα ορυκτά καύσιμα. Και απαιτούν τον πλήρη μηδενισμό καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2040, με πάνω από 80% ανανεώσιμη ηλεκτροπαραγωγή το 2030. Για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ μεγαλύτερης κλίμακας, οι Πράσινοι έχουν καταθέσειαναλυτικές προτάσειςγια ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει αποτελεσματικά ΚΑΙ τη φύση ΚΑΙ το κλίμα, με το χαμηλότερο δυνατό οικολογικό κόστος.