Ξεκινάει νέο πιλοτικό πρόγραμμα «Πληρώνω Όσο Πετάω» σε δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων

Ξεκινάει νέο πιλοτικό πρόγραμμα «Πληρώνω Όσο Πετάω» σε δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων
Τετάρτη, 13/07/2022 - 12:20

Η δράση εστιάζει σε πιλοτική εφαρμογή του Πληρώνω όσο Πετάω.

Καλούνται οι δήμοι με μόνιμο πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων, (βάσει της απογραφής έτους 2011) να υποβάλλουν πρόταση, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ: «Πιλοτικές Δράσεις Διαχείρισης της Χωριστής Συλλογής Αστικών Αποβλήτων σε Δήμους της Χώρας – Pay as you throw – Gain as you sort». Στην απόφαση που υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ Γεώργιος Ζερβός αναφέρεται ότι η πρόσκληση αποσκοπεί στην υλοποίηση δράσεων πιλοτικού χαρακτήρα με σκοπό το σχεδιασμό προγραμμάτων Πληρώνω Όσο Πετάω (ΠΟΠ) και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην αρχή «Pay as you throw» ή «Gain as you Sort».

Ειδικότερα η δράση εστιάζει σε πιλοτική εφαρμογή του Πληρώνω όσο Πετάω, με στόχο την λειτουργία του ως κινήτρου για την αύξηση της διαλογής στην πηγή και αντικινήτρου για την μείωση υπολειμματικών συμμείκτων σε δημοτικό επίπεδο.

Για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος χρηματοδοτούνται τα ακόλουθα:

  • Προμήθειες μέσων προσωρινής αποθήκευσης που προορίζονται για την εφαρμογή του προτεινόμενου πιλοτικού προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» (π.χ. μεμονωμένοι κάδοι εσωτερικοί και εξωτερικοί, συστοιχίες κάδων, σακούλες διακριτής συλλογής κλπ). Δεν χρηματοδοτούνται απορριμματοφόρα οχήματα και λοιπά οχήματα αποκομιδής αποβλήτων.
  • Προμήθειες τεχνολογικού εξοπλισμού και διαδικτυακών εφαρμογών για την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων «Πληρώνω όσο πετάω» (εξοπλισμός σχετικός με εφαρμογές «Internet of Things» πχ αισθητήρες, RIFID Tags, RFID αναγνώστες, QR Codes, ζυγιστικά επί υφιστάμενων απορριμματοφόρων ή επί κάδων με κατάλληλο λογισμικό, πλατφόρμες κοκ) που να καλύπτει τα ρεύματα των αποβλήτων που θα αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα, τους φορείς που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα (κατοικίες και οικονομικοί φορείς), τον τρόπο μέτρησης των παραγόμενων αποβλήτων και τους αλγόριθμους για τρόπο υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών με βάση την αρχή «πληρώνω όσο πετάω»)
  • Γενικές υπηρεσίες υποστήριξης του δικαιούχου στην εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση του προτεινόμενου πιλοτικού προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω», καθώς και στην κατάλληλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων, ώστε να προκύπτει ολοκληρωμένη υποστήριξη της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος, ενδεικτικά ως ακολούθως:

α) Κατά την έναρξη εφαρμογής

Μελέτη και αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης διαχείρισης δημοτικών τελών

Μελέτη και οικονομική αξιολόγηση σεναρίων χρέωσης-πιλοτικού τιμοκαταλόγου

Ανάπτυξη αναλυτικού οδηγού εφαρμογής του προτεινόμενου συστήματος

β) Κατά την περίοδο εφαρμογής (κατά μέγιστο 12 μήνες):

Εκπαίδευση προσωπικού Δήμου

Ενημέρωση συμμετεχόντων στο πιλοτικό πρόγραμμα με βάση τον οδηγό εφαρμογής.

Δράσεις ευαισθητοποίησης των συμμετεχόντων/ομάδων στόχων για την μεγιστοποίηση της εφαρμογής του πιλοτικού συστήματος Παρακολούθηση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων εφαρμογής

Συμβουλευτική για τεχνική βελτιστοποίηση του συστήματος και της παρακολούθησής του από το Δήμο

γ) Κατά το πέρας της περιόδου πιλοτικής εφαρμογής

Καταγραφή και αξιολόγηση αποτελεσμάτων, οριστικοποίηση μεθοδολογίας και δεικτών παρακολούθησης

Εκπόνηση τεχνικο-οικονομικής πρότασης εφαρμογής του συστήματος σε κανονική κλίμακα, λαμβάνοντας υπόψη και τις απαιτήσεις του αρ.37 του Ν.4819/2021, κατά περίπτωση εφαρμοζόμενου.

Τι δεν χρηματοδοτείται

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης δεν χρηματοδοτούνται:

α) Δαπάνες για την προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπού συναφούς εξοπλισμού του δημοτικού δικτύου συλλογής/μεταφοράς συμμείκτων αποβλήτων, βιοαποβλήτων, ανακυκλώσιμων αποβλήτων και λοιπών αποβλήτων.

β) Δαπάνες για την προμήθεια νέων μέσων/περιεκτών αποθήκευσης αποβλήτων του δημοτικού δικτύου συλλογής, πέραν αυτών που απαιτούνται για την πιλοτική εφαρμογή του ΠΟΠ.

γ) Δαπάνες για εργασίες συντήρησης, λειτουργίας ή αποκατάστασης υφιστάμενων δικτύων αποκομιδής και μονάδων διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

δ) Δαπάνες για προμήθεια εξοπλισμού ή για παροχή υπηρεσιών, που αφορά περιοχές Δήμων που έχουν ήδη επιδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για το ίδιο φυσικό αντικείμενο.

Υπογραμμίζεται ότι στόχος της πρόσκλησης είναι η πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών και προγραμμάτων «Πληρώνω όσο Πετάω» σε επίπεδο δήμου, τα οποία: α) δεν θα επιβαρύνουν τους χρήστες (πρόκειται για εικονική τιμολόγηση) β) δεν είναι οικονομικής φύσεως, δηλαδή δεν παρέχουν στο δικαιούχο δυνατότητα παραγωγής εσόδων (πρόκειται για εικονική τιμολόγηση) και γ) δεν συνδέονται με οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα (για παράδειγμα δεν υπάρχουν δυνατότητες διαφήμισης).

Από 15 Ιουλίου οι προτάσεις

Η δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με αυτή την πρόσκληση ανέρχεται σε 6.015.237 ευρώ και κατανέμεται ανά πεδίο παρέμβασης δράση και κατηγορία περιφέρειας, Αναλόγως δύναται να ενταχθούν πράξεις έως συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης ύψους 15.000.000 ευρώ και ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2023.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τις προτάσεις μέσω του ΟΠΣ. – ΕΣΠΑ 2014-2020 (εφεξής ΟΠΣ ΕΣΠΑ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/από 15 Ιουλίου 2022 06:00:00 (ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων) έως την 31/10/2022 18:00:00 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων).

Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, την συμπλήρωση των ΤΔΠ και άλλες διευκρινίσεις αρμόδια είναι η Κωνσταντίνα Κολοκοτρώνη, 2132142240,e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/07/2022 - 14:00