Φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Η «χρυσή» επένδυση της Motor Oil στην FreeWire Technologies

Φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Η «χρυσή» επένδυση της Motor Oil στην FreeWire Technologies
Τρίτη, 19/12/2023 - 06:24

Η Motor Oil συγκαταλέγεται στους 21 διεθνείς θεσμικούς επενδυτές που έχουν τοποθετήσει συνολικά 247 εκατ. δολάρια στους 14 γύρους άντλησης κεφαλαίων που έχει διενεργήσει η αμερικανική εταιρεία.

Μια επένδυση της Motor Oil που έχει σημαντικές προοπτικές είναι αυτή στην αμερικάνικη εταιρεία FreeWire Technologies, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή λύσεων φόρτισης και ισχύος ηλεκτρικών οχημάτων. Η Motor Oil συγκαταλέγεται στους 21 διεθνείς θεσμικούς επενδυτές που έχουν τοποθετήσει συνολικά 247 εκατ. δολάρια στους 14 γύρους άντλησης κεφαλαίων που έχει διενεργήσει η αμερικανική εταιρεία. Συγκεκριμένα, η Motor Oil έχει επενδύσει 2,2 εκατ. δολάρια στην FreeWire Technologies. Προ εβδομάδων η BP Ventures επένδυσε και αυτή 29,2 εκατ. δολάρια στην καλιφορνέζικη επιχείρηση τεχνολογίας.

Η FreeWire Technologies έχει αναπτύξει ένα εμβληματικό προϊόν το Boost Charger, το οποίο μπορεί να συνδεθεί με υφιστάμενες υποδομές δικτύου χαμηλής τάσης, επιτρέποντας γρήγορη φόρτιση υψηλής ισχύος μέσω μιας ενσωματωμένης μπαταρίας ιόντων λιθίου 160 kWh. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων όπου οι συνδέσεις δικτύου υψηλής ισχύος δεν είναι άμεσα διαθέσιμες ή όπου το κόστος είναι απαγορευτικό. Η FreeWire Technologies σκοπεύει να αναπτύξει περισσότερους από 2.500 γρήγορους σταθμούς φόρτισης έως το 2025, ενώ έχει ήδη υπογράψει συμφωνία διάθεσης των προϊόντων της με τον μεγαλύτερο διαχειριστή δικτύου φόρτισης του Ηνωμένου Βασιλείου, την BP Pulse.

Δεδομένου ότι σε Ευρώπη και ΗΠΑ μεγαλώνει συνεχώς το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση δημόσιων φορτιστών υψηλής ταχύτητας για ηλεκτρικά οχήματα από εταιρείες που ειδικεύονται στην ανάπτυξη τέτοιων υποδομών, δείχνει την σωστή τοποθέτηση της Motor Oil. Επιπλέον έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για τον χώρο και επενδυτικές εταιρείες όπως είναι εταιρείες venture capital, οι οποίες «βλέπουν» προοπτικές για μεγάλες αποδόσεις στην πορεία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία περίπου δώδεκα χρόνια ο κλάδος έχει προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια 12 δισ. δολάρια από εταιρείες venture capital. Τα ποσά αυτά αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά καθώς θα επεκτείνεται η ηλεκτροκίνηση.Ήδη μάλιστα έχουν ξεκινήσει και deal μεταξύ των εταιρειών αυτών αφού οι παίκτες προχωρούν σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά.

Οι δε προοπτικές είναι τεράστιες. Η ανάγκη για γρήγορους δημόσιους φορτιστές είναι μεγάλη αφού μόνο πέρυσι καταγράφηκε αύξηση σχεδόν 50% στον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων που κυκλοφόρησαν στην ΕΕ, σε 3,1 εκατ. το 2022 από 1,9 εκατ. που ήταν το 2021. Οι πωλήσεις αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να καταγράψουν σημαντική αύξηση για όλο το 2023.