Οι στόχοι της Φυσικό Αέριο-Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στην ηλεκτροκίνηση

Οι στόχοι της Φυσικό Αέριο-Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στην ηλεκτροκίνηση
Πέμπτη, 23/11/2023 - 06:26

Ο κ. Γιάννης Μητρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας μιλώντας στα εγκαίνια του σταθμού φόρτισης τόνισε πως το μέλλον στη χώρα μας είναι τα ανανεώσιμα καύσιμα και μετά το υδρογόνο.

Ένα δίκτυο θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο ισόγειο του χώρου στάθμευσης του κέντρου πολιτισμού ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εγκαινιάστηκε χθες. Η πρώτη φάση του δικτύου ξεκίνησε με τη λειτουργία 24 θέσεων συμπεριλαμβανομένων δύο θέσεων στη ζώνη ΑμεΑ, ενώ μέσα στο 2024 ο συνολικός αριθμός των θέσεων θα φτάσει τους 50, με ισχύ έως 22kW (AC). Οι φορτιστές θα λειτουργούν 24ωρες το 24ωρο και θα μπορούν να φορτίζουν και οι 50 φορτιστές ταυτόχρονα. Η φόρτιση τον πρώτο χρόνο θα είναι δωρεάν. Επιπλέον, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα να δοκιμάζουν τις δυνατότητες που παρέχουν τα plug-in υβριδικά οχήματα της Range Rover. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα θα πρέπει να εγκατασταθούν 100.000 φορτιστές, με τη μεγαλύτερη πρόκληση να είναι η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης στο εθνικό δίκτυο.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΜΑΕ, η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας και η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ συνεργάστηκαν με κοινό στόχο την αναγκαιότητα προώθησης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Ο κ. Γιάννης Μητρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας μιλώντας στα εγκαίνια του σταθμού φόρτισης τόνισε πως το μέλλον στη χώρα μας είναι τα ανανεώσιμα καύσιμα και μετά το υδρογόνο, εξηγώντας πως το φυσικό αέριο θα διαδραματίζει ρόλο μέχρι το σημείο του μηδενισμού των ρύπων. Σημείωσε πως τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να υπάρξει δουλειά στις υποδομές και στην αποθήκευση, ενώ ανέφερε πως η εταιρεία θα στραφεί στην προσφορά ενός συνόλου υπηρεσιών. Όπως είπε ένας πελάτης θα μπορεί πλέον να δει σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση και σημείωσε πως οι πολίτες προσαρμόζονται εύκολα. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός πως οι πολίτες την περσινή χρονιά περιόρισαν την κατανάλωση ενέργειας. Επεσήμανε πως το κόστος φόρτισης θα είναι χαμηλό. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε πως θα τοποθετηθούν σταθμοί φόρτισης με σχεδιασμό το επόμενο διάστημα και πως υπάρχει στόχος για μεγάλη εμπλοκή της εταιρείας στην ηλεκτροκίνηση, όμως περιμένει και τις ανάλογες κινήσεις της πολιτείας. Ο κ. Μιχάλης Η. Οικονομάκης, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒE σημείωσε πάνω σε αυτό το θέμα πως χρειάζεται από την πολιτεία ένα πλαίσιο που να διευκολύνει την ηλεκτροκίνηση όπως επιδότηση στην τιμή.

Ο κ. Οικονομάκης αναφέρθηκε και στη λειτουργία του “Innovation Business Unit”, μιας καινούριας επιχειρηματικής μονάδας που υλοποιεί μια πράσινη επένδυση με το όνομα “EcoShift”, που εστιάζει στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και της αποθήκευσης ενέργειας. Η επένδυση αυτή αφορά στην κατασκευή γραμμής παραγωγής και συναρμολόγησης ηλεκτρικών οχημάτων πόλης, για επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένα άτομα. Περιλαμβάνει, επίσης, τη δημιουργία μονάδων μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, φορητών για ηλεκτρικά οχήματα ή οικιακή χρήση, αλλά και μεγάλων συσσωρευτών για αποθήκευση ενέργειας σε βιομηχανίες. Επίσης, σχεδιάζεται στην ίδια μονάδα στο μέλλον να δημιουργηθεί ειδικό τμήμα ανακύκλωσης μπαταριών.