Νέα ειδική διάκριση για τις Net-Zero επιδόσεις εισάγει ο Ανανεωμένος CR INDEX 2024

Νέα ειδική διάκριση για τις Net-Zero επιδόσεις εισάγει ο Ανανεωμένος CR INDEX 2024
Τρίτη, 21/11/2023 - 12:46

Ο νέος και ανανεωμένος CR Index 2023-2024 και το CRI Pass, του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης αποτελούν το ιδανικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις που επενδύουν με συνέπεια σε ένα βιώσιμο μέλλον και επιδιώκουν να εντάσσουν τα κριτήρια ESG στη στρατηγική τους και να βελτιώνουν κάθε χρόνο τις εταιρικές τους επιδόσεις.

Μάλιστα, από φέτος, στο πλαίσιο της ανανέωσης του δείκτη εισάγεται ένας επιπλέον Eιδικός Έπαινος Net-Zero που θα απονέμεται στην εταιρεία με την καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ποια είναι τα οφέλη των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον δείκτη CR INDEX:

  • Αξιολογούν την εταιρική στρατηγική τους και τις επιδόσεις τους στους 4 βασικούς τομείς: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την αγορά.
  • Λαμβάνουν αναλυτική παρουσίαση (Feedback Report) των αποτελεσμάτων τους σε κάθε τομέα, η οποία τους επιτρέπει να προσμετρήσουν τις καλές πρακτικές αλλά και να ενσωματώσουν τα κριτήρια ΕSG στη λειτουργία τους.
  • Έχουν τη δυνατότητα να συγκριθούν με τις επιχειρήσεις του κλάδου τους (benchmarking), ενώ γίνονται πιο «ελκυστικές» για χρηματοδότηση από Τράπεζες και χρηματοδοτικά funds.

Στον νέο και ανανεωμένο CR Index έχουν ενσωματωθεί τα σημαντικότερα ESG και Net Zero κριτήρια και standards, λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες Ευρωπαϊκές νομοθεσίες και διεθνείς τάσεις όπως το νέο πρότυπο ΕSRS (Ευρωπαϊκό Standard για Sustainability Reporting) και τις Ευρωπαϊκές Νομοθεσίες (CSRD, CSDD κ.α.), με στόχο να βοηθήσει τις εταιρίες να επιτυγχάνουν βελτιωμένα ESG Ratings αλλά και την καλύτερη ενσωμάτωσή τους.

Tο Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης έχει υποστηρίξει περισσότερες από 80 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από 12 διαφορετικούς κλάδους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του Ελληνικού ΑΕΠ, να συστηματοποιήσουν τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ESG), να ενσωματώσουν αποτελεσματικά υπεύθυνες πρακτικές στη στρατηγική τους και να καταγράψουν αξιόπιστα στοιχεία και μετρήσιμα και αποτελέσματα, μέσα από το διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αξιολόγησης των επιδόσεων του CR Index.

Στη διαδικασία αξιολόγησης του CR Index, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αξιολογούν και διασφαλίζουν με βάση τα διεθνή κριτήρια του BITC και CRI τις επιδόσεις και τη συμβολή των επιχειρήσεων στους τέσσερις βασικούς πυλώνες: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την αγορά. Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα διάκρισης των επιδόσεων ενός οργανισμού: Platinum, Gold, Silver και Bronze.

H Πιστοποίηση CRI Pass, που είναι ειδικά σχεδιασμένη για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να πιστοποιήσουν και να διασφαλίσουν ότι πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις της Εταιρικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ESG), δίνει τη δυνατότητα να κάνουν μία συνολική αξιολόγηση των επιδόσεών τους. Καθώς πρόκειται για μία ανεξάρτητη αξιολόγηση, η Πιστοποίηση συμβάλλει στη βελτίωση της αξιοπιστίας των επιχειρήσεων προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ τις υποστηρίζει στην εναρμόνιση με τα κριτήρια ESG, διεθνή Standards όπως τα GRI, UN Global Compact, UN Sustainable Development Goals, καθώς και τη Νομοθεσία για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών δεδομένων.

Νέο deadline υποβολής συμμετοχών: έως τις 30 Νοεμβρίου 2023