Δράμα: Μαθητές ...κάνουν πετάλι και φορτίζουν ηλεκτρικές συσκευές

Δράμα: Μαθητές ...κάνουν πετάλι και φορτίζουν ηλεκτρικές συσκευές
Τετάρτη, 12/04/2023 - 11:54

Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος - διαγωνισμού «Εικονικής Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece και μετέτρεψαν ένα παλιό ποδήλατο σε στατικό, στο οποίο κάνοντας πετάλι, παράγεται αρκετή ενέργεια ώστε να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο- ακόμα και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Η λογική του προϊόντος, όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του σχολείου Αναστάσιος Σαλής, είναι πως «βρίσκουμε παλιά ποδήλατα που, είτε τα αγοράζουμε, είτε κάποιος που ενδιαφέρεται μπορεί να μας φέρει το δικό του κι εμείς εφαρμόζουμε ένα kit και κάνουμε τις απαραίτητες μετατροπές ώστε να παράγουμε όση ενέργεια χρειάζεται για να φορτίσει μια συσκευή».

Το «Bikecology» του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας είναι ένα προϊόν που εκτός από την τροφοδότηση ηλεκτρικών συσκευών βάζει τους καταναλωτές στο πνεύμα της αθλητικής άσκησης αλλά και της ανακύκλωσης παλιών ποδηλάτων και λοιπών υλικών και κατά συνέπεια στην αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Ο κ. Σαλής, ο οποίος ήταν από κοινού υπεύθυνος για την ομάδα μαζί με την υποδιευθύντρια Κυριακή Φωτιάδου, τονίζει πως το «Bikecology» προάγει τη βιωσιμότητα και στηρίζει εννέα Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και συγκεκριμένα: την καλή υγεία και ευημερία, την ποιοτική εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων, τη φθηνή και καθαρή ενέργεια, τις λιγότερες ανισότητες, τις βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, την δράση για το κλίμα και την συνεργασία για τους στόχους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, το προϊόν αυτό είναι στοχευμένο κυρίως σε άτομα με διάσπαση προσοχής (ΔΕΠΥ), η οποία -σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες- επικρατεί στο 5,9% των παιδιών και στο 2,5% των ενηλίκων και αποτελεί μια ψυχολογική διαταραχή που έχει σημειώσει αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος στο πρόγραμμα -διαγωνισμό του Junior Achievement Greece για τη δημιουργία μιας εικονικής μαθητικής επιχείρησης και η εμπειρία, όπως μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαλής, ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη. «Μας άρεσε! Η ομάδα συγκροτήθηκε πολύ εύκολα και έχουμε ήδη κάποιες ιδέες για την επόμενη χρονιά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ομάδα του «Bikecology» συμμετέχουν οχτώ μαθητές, οι Απόστολος Γεωργουλίδης, Αριστείδης Ιορδανίδης, Στέργιος Κασαπίδης, Παναγιώτα Κιούση, Ηρακλής Μωυσιάδης, Νικόλαος Ουρούμης, Χαράλαμπος Παπατσιλέκας και Δέσποινα Τσοτσονού. Τα παιδιά είναι ηλικίας 15 με 18 ετών και ανήκουν στους τομείς της μηχανολογίας και της ηλεκτρολογίας, γεγονός που τους βοήθησε ώστε με τη συνδρομή και των καθηγητών τους να κατασκευάσουν το «Bikecology», το οποίο παρουσίασαν στην πρόσφατη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης 2023 του JA Greece.

Η ομάδα του «Bikecology» ζητά την ψήφο όλων όσοι βρίσκουν ενδιαφέρον το προϊόν της στην πλατφόρμα jagreece.org/promovoting/ όπου «τρέχει» έως τις 30 Απριλίου διαγωνισμός για το «Public Choice Award», που θα απονεμηθεί στην ομάδα με τις περισσότερες ψήφους.

Το Junior Achievement Greece, που ιδρύθηκε το 2005 και είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εκπαίδευσης και Επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide υλοποιεί προγράμματα που βοηθούν νέους να οικειοποιηθούν με τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά εργασίας. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι και η «Εικονική Επιχείριση», που δίνει ευκαιρία σε μαθητές να πάρουν μια γεύση από τις διαδικασίες που οδηγούν στο στήσιμο μιας επιχείρισης στην πράξη. Οι μαθητές αναπτύσσουν επικοινωνιακές και οργανωτικές δεξιότητες, μαθαίνουν να λειτουργούν με ομαδικό πνεύμα και να συνεργάζονται αλλά και να λαμβάνουν μέτρα ώστε τα προϊόντα τους να μην βλάπτουν το περιβάλλον