Η Νορβηγία επεκτείνει την έκταση της Αρκτικής για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ώριμες περιοχές

Η Νορβηγία επεκτείνει την έκταση της Αρκτικής για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ώριμες περιοχές
Πέμπτη, 09/05/2024 - 08:10

Η Νορβηγία επεκτείνει τις εκτάσεις στη Θάλασσα Μπάρεντς και τη Νορβηγική Θάλασσα, για τις οποίες οι εταιρείες που διεκδικούν άδειες σε ώριμες περιοχές μπορούν να υποβάλουν προσφορές φέτος, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ενέργειας του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης.

Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου, οι ετήσιοι γύροι ανάθεσης σε προκαθορισμένες περιοχές (APA), οι οποίοι δίνουν στις πετρελαϊκές εταιρείες την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση σε ελκυστικές εκτάσεις στις ώριμες περιοχές της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας, θα περιλαμβάνουν άλλα 37 τεμάχια - τρία στα βορειοδυτικά της Νορβηγικής Θάλασσας και 34 τεμάχια στην ανατολική Θάλασσα του Μπάρεντς.

Ο APA είναι ο ετήσιος γύρος αδειοδότησης της Νορβηγίας που καλύπτει τις ώριμες περιοχές της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας. Μετά από περισσότερα από 50 χρόνια ερευνητικής δραστηριότητας, οι γύροι ΑΡΑ καλύπτουν επί του παρόντος το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που είναι ανοικτή για γεωτρήσεις και είναι διαθέσιμη στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας.

Οι εταιρείες μπορούν να υποβάλουν προσφορά για τον γύρο αδειοδότησης APA 2024 έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2024. Η κυβέρνηση στοχεύει να χορηγήσει τις νέες άδειες παραγωγής στις αρχές του 2025.

«Χρειαζόμαστε περαιτέρω εξερεύνηση για να κάνουμε νέες ανακαλύψεις που με τη σειρά τους ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις για τη διατήρηση της παραγωγής. Αυτό είναι σημαντικό για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, του εισοδήματος για την κοινότητα και της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», δήλωσε ο Νορνηγός υπουργός Ενέργειας Τερί Άασλαντ.

«Η πρόσβαση σε νέες, ελκυστικές εκτάσεις μέσω του συστήματος APA αποτελεί πυλώνα της πετρελαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Άασλαντ παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο ανάπτυξης πεδίου για ένα νέο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο θα συνδεθεί με υφιστάμενη πλατφόρμα και αναμένεται να κοστίσει 572 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό ήταν το πρώτο τέτοιο σχέδιο που έλαβε η Νορβηγία φέτος.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σχεδιάζουν να ενισχύσουν την ερευνητική δραστηριότητα και τις δαπάνες στα ανοικτά της Νορβηγίας φέτος, καθώς ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης επιδιώκει να διατηρήσει την παραγωγή και να αυξήσει τις εξαγωγές προς την υπόλοιπη Ευρώπη.