Πρόταση για περιορισμό πτήσεων πάνω από ενεργειακές εγκαταστάσεις πρότεινε το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας

Πρόταση για περιορισμό πτήσεων πάνω από ενεργειακές εγκαταστάσεις πρότεινε το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας
Δευτέρα, 29/01/2024 - 13:40

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας πρότεινε τον περιορισμό των πτήσεων πάνω από ρωσικές ενεργειακές υποδομές, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Vedomosti, έπειτα από σειρά συνδεόμενων με την Ουκρανία επιθέσεων αυτόν τον μήνα σε πετρελαϊκές υποδομές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, βάσει του σχεδίου μόνο αεροσκάφη που έχουν αναπτυχθεί για να προστατεύσουν ενεργειακές εγκαταστάσεις, και αεροπλάνα ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων ή επισκεπτόμενων ξένων αξιωματούχων θα επιτρέπεται να πετούν με ειδική άδεια στις καθορισμένες ζώνες.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε σήμερα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στο διυλιστήριο πετρελαίου Slavneft-YANOS στην πόλη Γιάροσλαβλ, βορειοανατολικά της Μόσχας, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Μιχαήλ Γεβράγεφ.

Ήταν το πιο πρόσφατο σε μια σειρά παρόμοιων επιδρομών με ντρόουν σε ρωσική ενεργειακή υποδομή τις τελευταίες εβδομάδες, κάποιες από τις οποίες έχουν διαταράξει την παραγωγή καυσίμων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως το Κίεβο είναι πίσω από κάποιες από τις επιθέσεις.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία που κλείνει τον επόμενο μήνα τα δύο χρόνια μετατρέπεται σε πόλεμο φθοράς μετά τις καθυστερήσεις στην παροχή δυτικής οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, και χωρίς σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της μάχης επί μήνες.

Η ρωσική ενεργειακή εταιρία Novatek NVTK.MM ανέστειλε ορισμένες επιχειρήσεις στον τεράστιο τερματικό σταθμό εξαγωγής καυσίμων στη Βαλτική θάλασσα στις 21 Ιανουαρίου μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς που προκλήθηκε σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης από επίθεση με ντρόουν.

Δύο ημέρες πριν από αυτό, επίθεση με ντρόουν έπληξε αποθήκη πετρελαίου στη δυτική περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας, στα σύνορα με την Ουκρανία, για την οποία η Μόσχα επέρριψε την ευθύνη στο Κίεβο. Είχε προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα ανεπιτυχής σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους επίθεση σε τερματικό σταθμό πετρελαίου στις ρωσικές ακτές της Βαλτικής θάλασσας.