Δύο εκλογικές αναμετρήσεις που θα επηρεάσουν την ενέργεια και τη γεωπολιτική το 2024

Δύο εκλογικές αναμετρήσεις που θα επηρεάσουν την ενέργεια και τη γεωπολιτική το 2024
Τετάρτη, 27/12/2023 - 08:55

Το νέο έτος δεν θα φέρει μόνο νέες ηγεσίες σε σημαντικούς ενεργειακούς χώρους σε όλο τον κόσμο, αλλά θα φέρει και επιδραστικές εξελίξεις κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς οι κατεστημένοι φορείς ενεργούν για να διασφαλίσουν τις τύχες τους με κάθε κόστος.

Από τη Ρωσία έως τη Βενεζουέλα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μια έκπληξη που ήδη έχει αποκαλυφθεί στην Αργεντινή, αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές εκλογικές χρονιές των τελευταίων δεκαετιών.

Ρωσία: Μάρτιος 15-17, 2024

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βάζει όλα τα δυνατά του για την προεδρική του υποψηφιότητα τον Μάρτιο του επόμενου έτους για την αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί 15-17 Μαρτίου. Για τον σκοπό αυτό, ο κορυφαίος επικριτής του Κρεμλίνου και η πιο σημαίνουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης της χώρας και αγωνιστής κατά της διαφθοράς, ο Αλεξέι Ναβάλνι, έχει απομονωθεί σε φυλακή υψψψίστης ασφαλείας στον αρκτικό κύκλο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τον Αύγουστο, ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία του «εξτρεμισμού», σε μια θρασύτατη προσπάθεια να τον κρατήσουν μακριά από την πολιτική.

Εν τω μεταξύ, είναι η υψηλή εποχή για την προδοσία στη Ρωσία, καθώς ο Πούτιν προσπαθεί να καταστείλει κάθε επικριτή. Σύμφωνα με την εφημερίδαThe Moscow Times, ένας αριθμός ρεκόρ 63 υποθέσεων εσχάτης προδοσίας έχει σταλεί στα δικαστήρια φέτος, με επιπλέον επτά υποθέσεις για «εμπιστευτική συνεργασία με ξένο κράτος ή οργάνωση».

Στις 22 Δεκεμβρίου, ο Πούτιν κατέσχεσε τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της χώρας (Rolf) και την έθεσε υπό κρατική διαχείριση, ισχυριζόμενος ότι αυτό έγινε για εμπορικούς λόγους, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ιδιοκτήτης είναι ο Σεργκέι Πετρόφ, επικριτής του Κρεμλίνου. ΗRolf, η οποία εδρεύει στην Κύπρο, υπάρχει από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει τηRolf ότι μεταφέρει παράνομα χρήματα στο εξωτερικό σε μια εποχή που η οικονομία της Ρωσίας σε καιρό πολέμου δεν μπορεί να το επιτρέψει. Η άποψη του Πετρόφ είναι ότι ο Πούτιν ανοίγει το δρόμο για τους κολλητούς του να αναδιανείμουν περιουσιακά στοιχεία μεταξύ τους.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, παραμένει ασαφές αν ο Πούτιν έχει καταφέρει να μεταδώσει στο κοινό ότι πρόκειται για μια νίκη με οποιονδήποτε τρόπο ή τι σημαίνει για τη ρωσική οικονομία ή την επιρροή της Ρωσίας στην πρώην σοβιετική αρένα. Η Ρωσία το 2024 θα εισάγει αναμφίβολα μια ακόμη νίκη για τον Πούτιν, αλλά οι φίλοι και οι πιστοί του έχουν μετατοπιστεί, και αυτό σημαίνει αναδιανομή περιουσιακών στοιχείων και μια σε μεγάλο βαθμό μη επενδύσιμη χώρα. Η νίκη του δεν θα συγκλονίσει, φυσικά, την αγορά ούτε θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν υπολογίσει εδώ και καιρό κάθε πριμοδότηση Πούτιν που μπορεί να υπάρξει. Μια ήττα του Πούτιν, ωστόσο, θα ταράξει τις αγορές λόγω της τεράστιας αβεβαιότητας που θα επιφέρει.

Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τον Πούτιν σε αυτό το σημείο; Όχι ακριβώς. Η μόνη υποψήφια διεκδικήτρια είναι η πρώην δημοσιογράφος Εκατερίνα Νταντσόβα, η οποία κατηγορείται ότι υποστηρίζεται από το αφεντικό τηςYukos Oil Μιχαήλ Χοντορκόφσκι [και οι δύο το αρνούνται], ο οποίος χαρακτηρίζεται στη Ρωσία ως «ξένος πράκτορας». Είναι ένας φυγάς ολιγάρχης που διευθύνει ένα αντιπολιτευτικό κίνημα από το εξωτερικό της Ρωσίας.

Ένας δεύτερος υποψήφιος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο, ο 60χρονος Μπόρις Ναντέζντιν, πρώην πολιτικός και σχολιαστής που έχει κατηγορήσει τον Πούτιν ότι υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας με τον αυταρχισμό του. Έχει επίσης αποκαλέσει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία «μοιραίο λάθος» -μια δήλωση που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στη φυλακή για προδοσία.

Ο 71χρονος Πούτιν δεν φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από την αποτυχημένη ανταρσία του Βάγκνερ νωρίτερα φέτος- η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει δείξει σημάδια καθυστέρησης- και ενώ η οικονομία μπορεί να μην είναι ακλόνητη λόγω της πολεμικής προσπάθειας, η μηχανή προπαγάνδας εργάζεται στο φουλ για να περάσει μια διαφορετική αφήγηση, και φαίνεται να έχει αποτέλεσμα.

Οι περισσότεροι αναλυτές προετοιμάζονται για εκλογές επίδειξης που θα δουν τον Πούτιν -που βρίσκεται ήδη στην εξουσία από το 1999- να παραμένει στην εξουσία χάρη στις συνταγματικές τροποποιήσεις που φρόντισε να περάσουν για να του επιτρέψουν να παραμείνει στην εξουσία για περισσότερο από μια δεκαετία.

Για το πετρέλαιο, αυτό θα σημαίνει περισσότερο από το σημερινόstatus quo του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων και των ανώτατων τιμών, που απλά θα γίνουν ο κανόνας.

Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συνήψε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για προσωρινή χαλάρωση των κυρώσεων στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Η συμφωνία προέβλεπε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και ότι δεν θα επιχειρούσε να εμποδίσει τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

Η πρώτη του κίνηση ήταν να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για μια χούφτα στελέχη της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό και των στελεχών της υποψήφιας της αντιπολίτευσης για την προεδρία Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Αυτό συνέπεσε με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την προσάρτηση του Εσεκίμπο, της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής της Γουιάνας, η οποία αποτελεί περίπου τα δύο τρίτα του εδάφους της χώρας. Ενώ η Γουιάνα και η Βενεζουέλα έχουν από τότε συνομιλήσει και έχουν ορκιστεί να απέχουν από στρατιωτική αντιπαράθεση για το θέμα, ο Μαδούρο είναι απελπισμένος και από εσωτερική άποψη, αυτό είναι ένα παιχνίδι που έχει σχεδιαστεί για να παρακάμψει τις εκλογές κλιμακώνοντας τα πράγματα σε επίπεδο που θα του επιτρέψει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως σημείωσε ο Άντρες Οπενχάιμερ γράφοντας για την Miami Herald στα τέλη Δεκεμβρίου, για να επιτύχει τους στόχους του, ο Μαδούρο θα μπορούσε να στείλει μια μυστική δύναμη για να διεκδικήσει το Εσεκίμπο χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα. Με την εγκαθίδρυση αυτής της παρουσίας και την επίσημη κήρυξη του Εσεκίμπο υπό τον έλεγχο της Βενεζουέλας, ο Μαδούρο δημιουργεί ένα διεθνές επεισόδιο που η Δύση θα θεωρήσει απαραίτητο να αντιμετωπίσει. Υπό τη συνεχώς κλιμακούμενη πίεση ενός «διεθνούς συμβάντος», ο Μαδούρο θα βρει τη νομιμοποίηση που χρειάζεται για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ακυρώσει τις εκλογές του 2024 ή τουλάχιστον να τις αναβάλει επ' αόριστον.

Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα του επιτρέψει να ακυρώσει τις εκλογές. Η Δύση θα ενεργήσει αργά, επειδή η Κίνα και η Ρωσία θα υποστηρίξουν τη διεκδίκηση της Βενεζουέλας και η Δύση θα επιδιώξει να αποφύγει οποιαδήποτε πραγματική αντιπαράθεση.

Πρόκειται επίσης για ένα πιθανό κουτί της Πανδώρας με γεωπολιτικές συνέπειες, επειδή ο Μαδούρο χρησιμοποιείται επίσης ως μαριονέτα για κινεζικούς και ιρανικούς σκοπούς.

Όπως σημείωσε ο ιστορικός Γκρέγκορι Κόπλει νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η Κίνα και το Ιράν συνεργάζονται με τον Μαδούρο για την κλιμάκωση της κρίσης στη Γουιάνα ως έναν τρόπο για να αναγκάσουν την Ουάσινγκτον να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη στρατιωτική συγκέντρωση στον Ινδο-Ειρηνικό και να τις ανακατευθύνει. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει ωφελήσει επίσης την Κίνα, καθώς έχει προκαλέσει την εμπλοκή των δυτικών δυνάμεων στον ευρωατλαντικό χώρο. Ο Κόπλει θεωρεί «πραγματική» την προοπτική στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου προς τη Γουιάνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 27/12/2023 - 09:05