Σαουδική Αραβία και Ιταλία συζήτησαν τις επενδύσεις στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των μεταλλείων

Σαουδική Αραβία και Ιταλία συζήτησαν τις επενδύσεις στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των μεταλλείων
Τρίτη, 28/11/2023 - 06:24

Η Ιταλία και η Σαουδική Αραβία συζήτησαν πιθανές συνεργασίες και κοινές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, ιδίως σε κρίσιμες πρώτες ύλες.

Η Ιταλία και η Σαουδική Αραβία συζήτησαν τη Δευτέρα πιθανές συνεργασίες και κοινές επενδύσεις στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και των μεταλλείων, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Αντόλφο Ούρσο μετά τη συνάντησή του με Σαουδάραβες αξιωματούχους στο Ριάντ.

Η Ιταλία και η Σαουδική Αραβία συζήτησαν πιθανές συνεργασίες και κοινές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, ιδίως σε κρίσιμες πρώτες ύλες, στην Ιταλία, τη Σαουδική Αραβία και τρίτες χώρες, όπως αυτές της Αφρικής, ανέφερε ο Ούρσο σε δήλωσή του τη Δευτέρα μετά τη συνάντησή του με τον Καλίντ Αλ Σάλεμ, πρόεδρο της Βασιλικής Επιτροπής για το Jubail και το Yanbu.

Οι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης επενδύσεις στην Ιταλία και τη Σαουδική Αραβία σε βιομηχανικούς τομείς, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η αυτοκινητοβιομηχανία, η άμυνα, οι πράσινες τεχνολογίες, το υδρογόνο και η αεροδιαστημική, πρόσθεσε ο υπουργός Ούρσο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών μεγάλων ιταλικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο όμιλος μηχανικών Maire Tecnimont και η εταιρεία κατασκευής καλωδίων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών Prysmian, πρόσθεσε ο Ούρσο.

Πριν από την άφιξή του για συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, ο Ιταλός υπουργός επισκέφθηκε το Κατάρ για συνομιλίες με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας του Κατάρ, σεΐχη Μοχαμέντ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι.

Οι υπουργοί συζήτησαν στη Ντόχα την ενίσχυση των εμπορικών και βιομηχανικών σχέσεων με έμφαση στην ενέργεια, τις κατασκευές, τα ακίνητα και την ψηφιακή τεχνολογία.

Στον τομέα της ενέργειας, ο Ούρσο έθεσε την Ιταλία ως δυνητικό ευρωπαϊκό κόμβο φυσικού αερίου και κόμβο για το μπλε και πράσινο υδρογόνο χάρη στην υποδομή στο λιμάνι της Τεργέστης στη βορειοανατολική Ιταλία, δήλωσε το ιταλικό υπουργείο Βιομηχανίας.

Οι ιταλικές και οι καταριανές ενεργειακές εταιρείες ενίσχυσαν τη συνεργασία τους τον περασμένο μήνα, αφού η QatarEnergy υπέγραψε άλλη μια συμφωνία 27 ετών για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συμφωνώντας να παραδώσει φορτία για την Eni στην Ιταλία από το 2026, μετά από παρόμοιες συμφωνίες με τη Shell και την TotalEnergies για την προμήθεια στην Ολλανδία και τη Γαλλία, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Eni, η QatarEnergy και ο ιταλικός μεγάλος οίκος θα παραδίδουν LNG στην FSRU Italia, μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης που βρίσκεται στο λιμάνι Πιομπίνο, στην περιοχή της Τοσκάνης της Ιταλίας.