Το Ιράκ θα αναθέσει 30 έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δύο γύρους αδειοδότησης

Το Ιράκ θα αναθέσει 30 έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δύο γύρους αδειοδότησης
Τετάρτη, 04/10/2023 - 06:55

Παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το Ιράκ έχει αναγκαστεί να εισάγει φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, για καύσιμα στα εργοστάσιά του.

Το Ιράκ προσκαλεί διεθνείς εταιρείες να υποβάλουν προσφορές για 30 νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δύο γύρους αδειοδότησης μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, καθώς ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή αργού και να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Οι λεγόμενοι «πέμπτος συν» και έκτος γύροι αδειοδότησης θα έχουν χαμηλότερα ποσοστά δικαιωμάτων και συμφωνίες κατανομής κερδών που αναμένεται να επιβαρύνουν λιγότερο τους επενδυτές, δήλωσε ο Αλ-Χακάμ Ι. Αλ-Νεάμα, επικεφαλής του τμήματος συμβάσεων έρευνας στο υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ, στο ενεργειακό συνέδριο ADIPEC στο Άμπου Ντάμπι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο «πέμπτος συν» γύρος αδειοδότησης θα στοχεύει στην ανάθεση 16 έργων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν ανατέθηκαν στον πέμπτο γύρο, ενώ ο έκτος γύρος θα αναθέσει άλλα 14 έργα, σύμφωνα με τον Ιρακινό αξιωματούχο.

Παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το Ιράκ έχει αναγκαστεί να εισάγει φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, για καύσιμα στα εργοστάσιά του.

Το Ιράκ δεν διαθέτει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την επεξεργασία του συνδεδεμένου αερίου που εξάγεται από τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου του και συνεχίζει να καίει κάποιες από αυτές τις ποσότητες αερίου.

Το Ιράκ εισάγει φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από το Ιράν, αλλά είχε πρόβλημα να πληρώσει για αυτά λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα του Ιράν. Οι ΗΠΑ, ενώ υποστηρίζουν τις ενεργειακές συμφωνίες Ιράκ-Ιράν για τη διατήρηση του εφοδιασμού του Ιράκ με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, πιέζουν τη Βαγδάτη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ιρανικές ενεργειακές εισαγωγές.

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιάα αλ Σουντάνι συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους δεκάδων αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών για να παρουσιάσει πιθανές επενδύσεις στον ιρακινό τομέα του φυσικού αερίου.

«Η κυβέρνησή μου είναι σοβαρή όσον αφορά τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και το να είναι ένας ενεργός και ισχυρός παίκτης στην αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ιρακινός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο Αλ Σουντάνι συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Μπλίνκεν «ενθάρρυνε την κυβέρνηση του Ιράκ να συνεχίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την επαναλειτουργία του αγωγού με την Τουρκία», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση για τη συνάντηση.