Η Γαλλία μπορεί να λάβει μέτρα για να περιορίσει τα κέρδη των διυλιστηρίων πετρελαίου

Η Γαλλία μπορεί να λάβει μέτρα για να περιορίσει τα κέρδη των διυλιστηρίων πετρελαίου
Δευτέρα, 18/09/2023 - 11:34

Η Γαλλία έχει «ερωτήματα» σχετικά με τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων και θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις για τον περιορισμό των υπερβολικών κερδών, δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μαίρ.

Ο πληθωρισμός έχει προκαλέσει ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη και η γαλλική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για τη μείωση του κόστους των βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα τρόφιμα και οι μεταφορές.

Οι έκτακτοι φόροι είναι ένας τρόπος με τον οποίο η Γαλλία θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου των υψηλών τιμών για τους καταναλωτές, δήλωσε ο Λε Μαίρ.

«Με την [υπουργό Ενέργειας] Αγκνές Πανιέ-Ρούνατσερ, θα θέσω το ζήτημα των υψηλών περιθωρίων κέρδους στους εν λόγω οικονομικούς φορείς και θα λάβω αποφάσεις για να αποφύγουμε τα υπερβολικά κέρδη σε αυτόν τον τομέα, όπως και σε άλλους», δήλωσε ο Λε Μαίρ την Πέμπτη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γάλλος Υπουργός δήλωσε ότι το βάρος του πληθωρισμού πρέπει να επιμεριστεί, καθώς χαιρέτισε την απόφαση της TotalEnergies την Τρίτη να διατηρήσει ανώτατο όριο στις τιμές των καυσίμων μετά το τέλος του έτους και κάλεσε και άλλες εταιρείες να συγκρατήσουν τις τιμές για να κρατήσουν το κόστος ζωής χαμηλά. Η Total δήλωσε ότι θα παρατείνει το πλαφόν των τιμών των καυσίμων στο 1,99 ευρώ ανά λίτρο και μετά το τέλος του έτους «όσο οι τιμές παραμένουν υψηλές».

Ο Λε Μαίρ σημείωσε ότι σύμφωνα με αξιωματούχους από πετρελαιοπαραγωγές χώρες με τους οποίους είχε μιλήσει την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της G20, φαινόταν ότι η Σαουδική Αραβία είχε κάθε πρόθεση να συνεχίσει να περιορίζει την παραγωγή αργού πετρελαίου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε να επιβάλει έναν προσωρινό έκτακτο φόρο στις ενεργειακές εταιρείες που πραγματοποιούν «πάνω από 20% αύξηση των μέσων ετήσιων φορολογητέων κερδών τους από το 2018», επιπλέον των όποιων φόρων έχουν ήδη οι εταιρείες αυτές στις επιμέρους χώρες τους.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η ExxonMobil ανακοίνωσε την απογοήτευσή της για την τάση του έκτακτου φόρου, λέγοντας ότι θα επανεξετάσει τον ρόλο της στην Ευρώπη υπό το πρίσμα των νέων φόρων επί των κερδών. Εκείνη την εποχή, η Exxon παρομοίασε την τρέλα της Ευρώπης με την έκτακτη φορολογία ως το μαστίγιο και τον νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μείωση του πληθωρισμού ως το καρότο, καθώς η πετρελαϊκή υπερμεγέθης εταιρεία δημιούργησε μια νέα επιχειρηματική επιχείρηση καθαρής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ExxonMobil κατέθεσε αγωγή κατά της ΕΕ για τον έκτακτο φόρο 33% τον Δεκέμβριο, αφού ισχυρίστηκε ότι ο έκτακτος φόρος θα μπορούσε να κοστίσει στην εταιρεία 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, και ανακοίνωσε ότι το αν η Exxon θα επενδύσει στην Ευρώπη εξαρτάται από το πόσο ελκυστική και παγκοσμίως ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη.