Ευρωπαϊκή Επένδυση στα Πυρηνικά της Γαλλίας επιθυμεί ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς

Ευρωπαϊκή Επένδυση στα Πυρηνικά της Γαλλίας επιθυμεί ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς
Πέμπτη, 07/09/2023 - 15:07

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) οφείλει να «στηρίζει τις βασικές δημόσιες πολιτικές της ΕΕ» και, ως εκ τούτου, πρέπει να χρηματοδοτεί την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, συντασσόμενος ουσιαστικά με τη γαλλική προσέγγιση

Η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών ευρωπαϊκών συζητήσεων. Είναι σχετική με τον καθορισμό στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, την πράσινη ταξινομία της ΕΕ και, γενικότερα, την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής βιομηχανίας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, , αναφέρει σήμερα το euractiv.gr.

«Η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται σε πορεία εξέλιξης [στην Ευρώπη]. Φυσικά, πρέπει να χρηματοδοτηθεί, και φυσικά, πιστεύω ότι η ΕΤΕπ πρέπει να το κάνει», δήλωσε ο Μπρετόν, προσθέτοντας ότι «στόχος της ΕΤΕπ είναι να υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», μια εμβληματική νομοθετική δέσμη της ΕΕ.

Ωστόσο, η εφαρμογή της απαιτεί σημαντική χρηματοδότηση, την οποία η ΕΤΕπ θα μπορούσε να αναλάβει να παράσχει. Τον Ιούλιο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι είναι και αυτός υπέρ της χρηματοδότησης της πυρηνικής ενέργειας από την ΕΤΕπ.

Είναι αλήθεια πάντως πως τίποτα στο καταστατικό της ΕΤΕπ δεν την εμποδίζει να χρηματοδοτήσει πυρηνική τεχνολογία και υποδομές, εάν τα κράτη μέλη – οι πραγματικοί μέτοχοι της τράπεζας – καταλήξουν σε συναίνεση.

Όμως, ενώ η Γαλλία είναι ιστορικά ένθερμος υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας, η Γερμανία, η οποία έχει κλείσει και τα τελευταία της πυρηνικά εργοστάσια, είναι ανοιχτά αντίθετη.

Έτσι, ο Μπρετόν τάσσεται ουσιαστικά στο πλευρό των Γάλλων, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι [η ΕΤΕπ] θα πρέπει να χρηματοδοτεί το ενεργειακό μείγμα όλων των κρατών μελών. Η ενέργεια αποτελεί αποκλειστική εθνική αρμοδιότητα: αν [τα κράτη μέλη] θέλουν να αναπτύξουν το ενεργειακό τους μείγμα, πρέπει να το χρηματοδοτήσουν», και η ΕΤΕπ θα πρέπει να κάνει ακριβώς αυτό.

Το ίδιο ισχύει και για την άμυνα, η οποία έχει καταστεί βασικό θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022: «Είναι φυσιολογικό η ΕΤΕπ να προσαρμόζεται για να υποστηρίζει τις πολιτικές της Ένωσης, ιδίως στον τομέα της άμυνας», δήλωσε ο Επίτροπος.

Μάχη για την προεδρία της ΕΤΕπ

Οι ισχυρισμοί του Μπρετόν έρχονται την ώρα που ο αγώνας για τον διορισμό του νέου προέδρου της ΕΤΕπ επιταχύνεται.

Δύο υποψήφιοι φαίνεται να προηγούνται: Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ και η ισπανίδα αναπληρώτρια πρωθυπουργός Νάντια Καλβίνιο.

Η ΕΤΕπ έχει καταστεί θεσμικό όργανο της ΕΕ υψίστης σημασίας από τότε που η Επιτροπή, στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο, απέκλεισε κάθε νέο γύρο κοινού χρέους της ΕΕ.

Στο Παρίσι, ωστόσο, ο σκεπτικισμός της Βεστάγκερ σχετικά με την πυρηνική ενέργεια δεν είναι ευπρόσδεκτος και ο Μπρουνό Λεμέρ ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει μόνο έναν υποψήφιο υπέρ της πυρηνικής ενέργειας.

Η Βεστάγκερ και ο Εμανουέλ Μακρόν, μάλιστα, ήρθαν σε αντιπαράθεση τον Ιούλιο σχετικά με τον προσωρινό διορισμό της Αμερικανίδας, Φιόνα Σκοτ Μόρτον, ως επικεφαλής οικονομολόγου της ΓΔ Ανταγωνισμού. Ο Μακρόν απέρριψε δια παντός τον διορισμό.

Η πυρηνική ενέργεια είναι τελικά «εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα» μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, για το οποίο το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας είναι «πολύ διχασμένο», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Αμπρουάζ Φαγιόλ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μέχρι σήμερα, η ΕΤΕπ έχει χρηματοδοτήσει μόνο δύο έργα που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια και αφορούν την ασφάλεια των υφιστάμενων εργοστασίων.