Οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν πετρελαϊκά χρήματα του Ιράν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση κρατουμένων

Οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν πετρελαϊκά χρήματα του Ιράν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση κρατουμένων
Παρασκευή, 11/08/2023 - 08:44

Συνεχίζονται οι μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, αν κρίνουμε από την είδηση που είδε την δημοσιότητα την Πέμπτη για ανταλλαγή κρατουμένων με απελευθέρωση δεσμευμένων κεφαλαίων του Ιράν.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια συζήτηση, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, ότι η Ουάσινγκτον «ψάχνει» στην Τεχεράνη πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Έτσι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να δώσουν στο Ιράν πρόσβαση σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια από παγωμένα επί του παρόντος έσοδα από το ιρανικό πετρέλαιο που βρίσκονται σήμερα στη Νότια Κορέα, ανέφεραν την Πέμπτη τα μέσα ενημέρωσης - σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση πέντε Αμερικανών που είναι φυλακισμένοι στο Ιράν.

Το Ιράν απελευθέρωσε πέντε διπλούς πολίτες Ιράν/Αμερικής, οι οποίοι παραμένουν πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό σε ξενοδοχείο της Τεχεράνης. Οι κρατούμενοι θα κρατηθούν στο ξενοδοχείο για εβδομάδες μέχρι να μπορέσουν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο για να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας δικηγόρος για έναν από τους κρατούμενους προειδοποίησε ότι «απλώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα».

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν έχουν επιβεβαιώσει τι έδωσαν στο Ιράν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των κρατουμένων, αλλά ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα πρότειναν ότι όταν τελικά επιτραπεί στους Αμερικανούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, θα αποφυλακιστούν αρκετοί Ιρανοί υπήκοοι που εκτίουν ποινή για παραβίαση των κυρώσεων. Εκτός από την απελευθέρωση των κρατουμένων, ο Λευκός Οίκος θα φροντίσει επίσης για τη μεταφορά 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα έσοδα του ιρανικού πετρελαίου που βρίσκονται σήμερα στη Νότια Κορέα σε τράπεζα του Κατάρ. Τα χρήματα θα ελέγχονται από την κυβέρνηση του Κατάρ, η οποία θα διασφαλίσει ότι το Ιράν θα χρησιμοποιεί τα χρήματα μόνο για την πληρωμή προμηθευτών για αγορές που σχετίζονται με ανθρωπιστικές ανάγκες, όπως φάρμακα και τρόφιμα.

Η συμφωνία ήταν στα σκαριά εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξήχθησαν με τη μεσολάβηση του Ομάν, του Κατάρ και της Ελβετίας.

Οι Αμερικανοί δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους έως ότου τα χρήματα από το πετρέλαιο -που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ανθρωπιστικούς σκοπούς- μπουν στον τραπεζικό λογαριασμό του Κατάρ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ιράν για τοInternational Crisis Group,Ali Vaez, «το μόνο που μπορεί να κάνει το Ιράν στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας είναι να υποβάλει εντολές σε μια τράπεζα στη Ντόχα για τρόφιμα και φάρμακα και έναν περιορισμένο αριθμό ιατρικού εξοπλισμού που δεν έχουν διπλή στρατιωτική χρήση. Η τράπεζα στη Ντόχα θα πληρώσει για τα αγαθά και οι εταιρείες του Κατάρ θα τα παραδώσουν στο Ιράν.Το Ιράν δεν έχει καθόλου άμεση πρόσβαση στα κεφάλαια».