Kεντρική και Ανατολική Ευρώπη επιδιώκουν ισορροπία στο ουκρανικό εμπόριο σιτηρών

Kεντρική και Ανατολική Ευρώπη επιδιώκουν ισορροπία στο ουκρανικό εμπόριο σιτηρών
Τετάρτη, 21/06/2023 - 08:09

Στις 25 Μαΐου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανανέωσε τελικά την προσωρινή συμφωνία για την απελευθέρωση του εμπορίου του μπλοκ με την Ουκρανία για ένα ακόμη έτος.

Η απόφαση, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 6 Ιουνίου, δεν ήταν, ωστόσο, εύκολο να επιτευχθεί, καθώς τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ έχουν θορυβηθεί από τις αρνητικές συνέπειες που είχε αυτή η απελευθέρωση σε ένα στρατηγικό τμήμα των γεωργικών προϊόντων. Ανταποκρινόμενη σε αυτή την πίεση, στις 5 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέτεινε, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 2023, την απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών -συγκεκριμένα σιταριού, αραβοσίτου, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορου- προς την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Στις αρχές του 2023, η εγχώρια πίεση εντός των κρατών μελών της ΕΕ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) αυξανόταν έντονα, καθώς οι εγχώριοι παραγωγοί πωλούν συνήθως τα σιτηρά τους κατά το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του έτους. Αυτό ώθησε τους υπουργούς Γεωργίας της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας να απευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις 30 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, κάλεσαν την ΕΕ να μετριάσει τα προβλήματα που προκαλούν οι ουκρανικές εισαγωγές σιτηρών. Η Επιτροπή απάντησε στην έκκληση μόλις στα τέλη Μαρτίου, προτείνοντας τη χορήγηση 56,3 εκατομμυρίων ευρώ από τα γεωργικά αποθέματα της ΕΕ στη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, καθώς και τη δυνατότητα στις τρεις χώρες να συμπληρώσουν αυτή τη βοήθεια με έως και το 100% των εθνικών τους πόρων.

Το πακέτο στήριξης εγκρίθηκε γρήγορα- ωστόσο, ορισμένοι εξακολουθούσαν να θεωρούν ότι ήταν ανεπαρκές. Ως εκ τούτου, στις 31 Μαρτίου, οι πρωθυπουργοί των ίδιων πέντε χωρών απέστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η επιστολή περιείχε τις προτάσεις τους για μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της «επαναφοράς δασμών και δασμολογικών ποσοστώσεων στις εισαγωγές από την Ουκρανία», εάν οι στρεβλώσεις της αγοράς δεν μπορούσαν να εξαλειφθούν με άλλα μέσα.

Στην Πολωνία, η κατάσταση με τις γεωργικές αγορές οδήγησε σε μια μικρή πολιτική κρίση, η οποία τελικά οδήγησε στην παραίτηση του Χένρικ Κόβαλτσικ από τη θέση του υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στις 5 Απριλίου. Οι Πολωνοί αγρότες είχαν ασκήσει πιέσεις για μια πιο σκληρή κυβερνητική πολιτική όσον αφορά τις εισαγωγές εδώ και αρκετό καιρό. Και η αδυναμία να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ικανοποιήσει αυτές τις προσδοκίες, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επαναφοράς των δασμών στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα, προσδιορίστηκε ως η άμεση αιτία για την παραίτηση του Υπουργού.

Παρ' όλα αυτά, η ιστορία έχει και άλλα στοιχεία. Οι επερχόμενες φθινοπωρινές βουλευτικές εκλογές πλησιάζουν στην Πολωνία και η ύπαιθρος είναι το προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη. Το 2019, το κόμμα ξεπέρασε συντριπτικά τους αντιπάλους του και κέρδισε το 56% των ψήφων των χωρικών. Τώρα, προσπαθεί να μην χάσει αυτές τις ψήφους με δεδομένη την ουκρανική κρίση σιτηρών.

Τις ημέρες που ακολούθησαν, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία προσχώρησαν στην Πολωνία στις μονομερείς αποφάσεις τους να επιβάλουν απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Λαμβάνοντας μονομερώς μια τέτοια απόφαση, οι χώρες αυτές ανέβασαν τους τόνους και, ταυτόχρονα, παραβίασαν τους νόμους και τις διαδικασίες της ΕΕ. Αντίθετα, η Ρουμανία συγκρατήθηκε, περιμένοντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει για λογαριασμό της.

Το αποφασιστικό αυτό βήμα έδωσε το έναυσμα για μια σειρά διμερών συναντήσεων που πραγματοποίησε ο Ουκρανός υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων Μίκολα Σόλσκι με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Η συνάντηση με τον Ρόμπερτ Τέλους, τον νέο υπουργό Γεωργίας της Πολωνίας, είχε ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων απέκοψε το Κίεβο από πολλές εναλλακτικές οδούς εξαγωγής μέσω της Πολωνίας.

Σχεδόν αμέσως, τα δύο κράτη κατέληξαν σε συμφωνία. Η συμφωνηθείσα συμφωνία διαμετακόμισης τέθηκε σε λειτουργία μόλις πέντε ημέρες αφότου η Πολωνία επέβαλε την απαγόρευσή της στα ουκρανικά προϊόντα. Είναι σημαντικό ότι η ουκρανική πλευρά φάνηκε να κατανοεί τα αντικειμενικά και πολιτικά κίνητρα πίσω από τις επακόλουθες αποφάσεις της Βαρσοβίας.

Ακόμη και έτσι, η απαγόρευση έφερε το Κίεβο σε δύσκολη θέση. Ως εκ τούτου, στις 9 Μαΐου, κατά τη διάρκεια διάσκεψης με τη Φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του από τον «προστατευτισμό των γειτονικών χωρών», ο οποίος είναι «απαράδεκτος» και έχει μόνο «ενισχύσει τις δυνατότητες του επιτιθέμενου».

Ταυτόχρονα, οι επίτροποι της ΕΕ είχαν επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους από τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Από την άποψη των Βρυξελλών, το ζήτημα αυτό είναι προβληματικό τόσο από οικονομική όσο και από νομική άποψη. Έτσι, στις 2 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε προσωρινά προληπτικά μέτρα διάρκειας ενός μηνός που απαγόρευαν την κυκλοφορία ουκρανικού σιταριού, αραβοσίτου, κραμβόσπορου και ηλιόσπορου και στα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, γεγονός που θα έπρεπε να οδηγήσει στην άρση των μονομερών απαγορεύσεών τους.

Μετά τη συμφωνία, οι Βρυξέλλες πρότειναν να διατεθούν άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ από τα γεωργικά αποθέματα της ΕΕ στα κράτη αυτά και να τους επιτραπεί να παράσχουν στους τοπικούς παραγωγούς επιπλέον 200% της ενίσχυσης από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.

Το πακέτο στήριξης πολλών εκατομμυρίων επρόκειτο να γίνει δεκτό στις 12 Μαΐου κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο, η απόφαση ανεστάλη καθώς δύο από τις πέντε χώρες -η Ουγγαρία και η Σλοβακία- αποφάσισαν να διατηρήσουν τις μονομερείς απαγορεύσεις τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι απαγορεύσεις αυτές και η αντίδραση της Ε.Ε. σε αυτές οδήγησαν στην άνοδο της αντιπολίτευσης εντός της Ε.Ε. με τη μορφή 12 κρατών με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι εκπρόσωποι των οποίων, σε κοινή επιστολή τους προς την Ε.Ε., εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις μονομερείς εθνικές απαγορεύσεις και την υποχωρητικότητα της Ε.Ε.

Επιπλέον, η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πέντε εν λόγω κρατών μελών. Ως εκ τούτου, οι αντίστοιχοι υπουργοί γεωργίας από κάθε κράτος υπέβαλαν άλλη μια επιστολή με την οποία ζητούσαν από τις Βρυξέλλες να παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα για τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα πριν παραταθεί ο κανονισμός για την αναστολή των δασμών για ένα ακόμη έτος.

Στις 6 Μαΐου, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι και οι πέντε χώρες θα ζητήσουν από την Επιτροπή να αυξήσει το πακέτο στήριξης, ενώ ο Βούλγαρος υπουργός Γεωργίας Γιαβόρ Γκέτσεφ δήλωσε ότι το μερίδιο της Σόφιας στο πακέτο στήριξης είναι ανεπαρκές και ζήτησε πληροφορίες από την Επιτροπή σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της κατανομής των κονδυλίων για τους Βούλγαρους αγρότες.

Τελικά, οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της στήριξης προς την Ουκρανία. Η άνευ όρων βοήθεια προς το Κίεβο μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση ακόμη και από τα πιο υποστηρικτικά κράτη, εάν οι κυβερνήσεις τους αντιμετωπίσουν εγχώριες πιέσεις ή δυσκολίες που σχετίζονται με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, τέτοιες κρίσεις μπορεί να βελτιώσουν τους διεθνείς μηχανισμούς βοήθειας προς την εμπόλεμη Ουκρανία, καθώς και να βοηθήσουν στην εισαγωγή άλλων περιοριστικών μέτρων για τη Ρωσία. Για παράδειγμα, στις 6 Μαΐου, ο Αντρέι Σάντοζ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Πολωνίας στην ΕΕ, διαβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία απαιτεί περισσότερες κυρώσεις στα ρωσικά γεωργικά προϊόντα.

Φαίνεται ότι, σε γενικές γραμμές, σημειώνεται πρόοδος για την ικανοποίηση όλων των μερών στη διαμάχη για τα σιτηρά. Παρόλα αυτά, στις 13 Ιουνίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή του πακέτου στήριξης αναβλήθηκε για άλλη μια φορά με απόφαση της Φον ντερ Λάιεν. Έτσι, το ζήτημα συνεχίζει να πλανάται πάνω από τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την Ουκρανία.