Πτώση της παραγωγής αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο

Πτώση της παραγωγής αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο
Παρασκευή, 14/04/2023 - 07:18

Η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε στα 28,797 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της μηνιαίας έκθεσης του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις δευτερογενείς πηγές του ΟΠΕΚ, τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ παρήγαγαν 86.000 λιγότερα βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, με την Αγκόλα να αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μείωση κατά 64.000 βαρέλια ημερησίως. Άλλα μέλη του ΟΠΕΚ που είδαν μείωση της παραγωγής είναι η Αλγερία, η Ισημερινή Γουινέα, το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη, η Νιγηρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής σημειώθηκε στο Ιράκ, το οποίο είχε μείωση της παραγωγής κατά 18.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, πέφτοντας στα 4,358 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, καθώς οι εξαγωγές του παρεμποδίστηκαν μετά από διαμάχη με την Τουρκία για τις εξαγωγές πετρελαίου από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ. Η ποσόστωση του Ιράκ για τον Μάρτιο ήταν 4,431 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία είδε την παραγωγή της να αυξάνεται κατά 44.000 βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο τον Μάρτιο, σύμφωνα με δευτερογενείς πηγές, στα 10,405 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως - ένας ρυθμός παραγωγής που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Η Σαουδική Αραβία ανέφερε απευθείας στον ΟΠΕΚ ότι η παραγωγή της σε αργό πετρέλαιο για τον Μάρτιο ήταν ακόμη υψηλότερη, στα 10,464 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η ποσόστωση της Σαουδικής Αραβίας για τον Μάρτιο ήταν 10,478 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε οικειοθελώς να μειώσει την παραγωγή από τον Μάιο κατά 500.000 bpd. Άλλα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν επίσης συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένων του Ιράκ, των ΗΑΕ, του Κουβέιτ και της Αλγερίας. Η Ρωσία, επίσης, δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. Συνολικά, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τη συνολική παραγωγή αργού πετρελαίου από τον Μάιο κατά επιπλέον 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, επιπλέον των υφιστάμενων περικοπών. Οι εθελοντικές περικοπές προκάλεσαν σοκ στην αγορά, με τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν ράλι στην είδηση της απροσδόκητης περικοπής.