Ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός υπογράφει νέα συμφωνία για την ενίσχυση της προμήθειας αργού στην Ινδία

Ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός υπογράφει νέα συμφωνία για την ενίσχυση της προμήθειας αργού στην Ινδία
Πέμπτη, 30/03/2023 - 06:50

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, η κρατικά ελεγχόμενη Rosneft, υπέγραψε την Τετάρτη συμφωνία με την Indian Oil Corporation για να αυξήσει σημαντικά την προμήθεια ρωσικού αργού στην Ινδία.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ινδία, κατά την οποία συναντήθηκε με αξιωματούχους της ινδικής κυβέρνησης, καθώς και με τους επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, ανέφερε η Rosneft σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

«Τα μέρη συζήτησαν επίσης τρόπους επέκτασης της συνεργασίας μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft και των ινδικών εταιρειών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων πραγματοποίησης πληρωμών σε εθνικά νομίσματα», ανέφερε η ρωσική εταιρεία.

Από αμελητέος αγοραστής του ρωσικού πετρελαίου πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ινδία έχει γίνει βασική εξαγωγική αγορά για τη Μόσχα και εισάγει ποσότητες ρεκόρ ρωσικού αργού. Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία παρέμεινε ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας για πέμπτο συνεχή μήνα.

Η Ρωσία ανακατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών αργού πετρελαίου της προς την Κίνα και την Ινδία από τότε που η ΕΕ και η G7 ανακοίνωσαν σχέδια για εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία και για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμών στο αργό πετρέλαιο, εάν πρόκειται να μεταφερθεί σε τρίτες χώρες με τη χρήση δυτικών δεξαμενόπλοιων και ασφαλιστών.

Η Ινδία δεν τηρεί το ανώτατο όριο τιμών της G7, καθώς επιδιώκει ευκαιριακές αγορές φθηνού αργού, και δεν σκοπεύει να το κάνει.

Η Ινδία δεν έχει δεσμευτεί και δεν είναι υποχρεωμένη να αγοράζει ρωσικό αργό πετρέλαιο μόνο κάτω από το ανώτατο όριο τιμών των 60 δολαρίων των δυτικών χωρών, δήλωσε πηγή του ινδικού υπουργείου πετρελαίου στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Ινδία θα αγοράσει το πετρέλαιο που καταναλώνει από «όπου χρειαστεί», εάν τα οικονομικά είναι επωφελή για τη χώρα, δήλωσε ο Ινδός υπουργός Πετρελαίου Χαρντίπ Σινγκ Πούρι στο CNBC τον περασμένο μήνα.

«Σήμερα αισθανόμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε την αγορά μας για να προμηθευτούμε από όπου χρειαστεί, από όπου θα έχουμε επωφελείς όρους», δήλωσε ο υπουργός.