Κοινοπραξία Γερμανίας, ΗΑΕ, Αιγύπτου υπογράφει συμφωνία για υδρογόνο ύψους 34 δισ. δολαρίων με τη Μαυριτανία

Κοινοπραξία Γερμανίας, ΗΑΕ, Αιγύπτου υπογράφει συμφωνία για υδρογόνο ύψους 34 δισ. δολαρίων με τη Μαυριτανία
Πέμπτη, 09/03/2023 - 06:37

Σε μια σημαντική κίνηση για την ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας υδρογόνου και τη δημιουργία αλυσίδας εφοδιασμού στην περιοχή MENA, η Γερμανία εξετάζει τώρα έναν λιγότερο προφανή εταίρο, τη Μαυριτανία.

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ) αναφέρει ότι μια κοινοπραξία αποτελούμενη από τον γίγαντα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας MASDAR των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μια κρατική εταιρεία του Άμπου Ντάμπι, τον αιγυπτιακό πάροχο τεχνολογίας Infinity και τη γερμανική εταιρεία ανάπτυξης έργων Conjuncta, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Μαυριτανία για τη δημιουργία ενός έργου πράσινου υδρογόνου αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρουν τα εμπλεκόμενα μέρη, η συνολική δυναμικότητα παραγωγής πράσινου υδρογόνου πρόκειται να ανέλθει σε 8 εκατομμύρια τόνους αμμωνίας ή άλλων προϊόντων που σχετίζονται με το υδρογόνο. Η συνολική δυναμικότητα του ηλεκτρολύτη θα είναι περίπου 10GW.

Η Conjuncta δήλωσε ότι η πρώτη φάση του έργου, που θα βρίσκεται βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της Μαυριτανίας Νουακτσότ, πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2028, αντιπροσωπεύοντας παραγωγική ικανότητα 400MW. Ο Στέφαν Λίμπινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Conjuncta, δήλωσε ότι το έργο θα συνδεθεί στενά με τη Γερμανία, όχι μόνο λόγω τεχνολογικής συνεισφοράς, αλλά και ως δυνητικός προμηθευτής των προϊόντων υδρογόνου.

Επί του παρόντος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν περίπου 10 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ή αμμωνίας για εισαγωγές μέχρι το 2030, αλλά μέχρι τώρα, οι βραχυπρόθεσμες επιλογές εφοδιασμού είναι πολύ πενιχρές. Αρκετές εκθέσεις έχουν ήδη επισημάνει ότι πιθανότατα, εάν πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρώπης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να δημιουργηθεί μια αγορά πράσινου υδρογόνου, η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισάγει περίπου 25 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου/αμμωνίας ετησίως.

Η εγχώρια ευρωπαϊκή παραγωγή πράσινου υδρογόνου δεν θα είναι ακόμη διαθέσιμη ή δεν θα είναι καθόλου ανταγωνιστική το 2030. Μετά από αυτό η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες, έχουν σαφώς στοχεύσει τα ΗΑΕ ως πιθανό προμηθευτή, ενώ άλλες χώρες διερευνώνται.

Ένας άλλος δυνητικά μεγάλος προμηθευτής θα μπορούσε να είναι η Σαουδική Αραβία, βλέποντας τον συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο των έργων πράσινου υδρογόνου που σχεδιάζονται τελευταία, ή η Αίγυπτος, όπου τα αραβικά χρήματα του Κόλπου εισέρχονται επίσης σε νέα μεγάλα έργα υδρογόνου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η Αίγυπτος έχει υπογράψει αρκετές νέες συμφωνίες για έργα πράσινου υδρογόνου, ενώ ο κρατικός γίγαντας κοινής ωφέλειας της Σαουδικής Αραβίας ACWA είχε οριστικοποιήσει και υπογράψει τις συμφωνίες χρηματοδότησης για το έργο πράσινου υδρογόνου NEOM ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Μαυριτανία μπορεί να είναι μία από τις λιγότερο προβεβλημένες επιλογές, αλλά η γεωγραφική της θέση την καθιστά πιθανό διεκδικητή. Το προαναφερθέν έργο ύψους 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για την κυβέρνηση του Νουακτσότ.

Πρόσφατα, η Μαυριτανία έγινε επίσης πρωτοσέλιδο καθώς η μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell ανέφερε ότι υπέγραψε νέα σύμβαση E&P με το Υπουργείο Πετρελαίου, Μεταλλείων και Ενέργειας της Μαυριτανίας. Η συμφωνία E&P υπογράφηκε για τη διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων στο οικόπεδο C2 στα ανοικτά της Μαυριτανίας, με τη Shell να κατέχει το 75% των μετοχών του οικοπέδου και την κυβέρνηση της Μαυριτανίας το 25%. Το τεμάχιο C2 βρίσκεται νότια του τεμαχίου C10, όπου η Shell διεξάγει ήδη ερευνητικές δραστηριότητες.