Δεύτερες σκέψεις για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο;

Δεύτερες σκέψεις για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο;
Τρίτη, 24/01/2023 - 05:58

Μπορεί η Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια να ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας σε σχέση με την αγορά φυσικού αερίου, ωστόσο έχουν περιοριστεί οι εισαγωγές, στο πλαίσιο των κυρώσεων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση των ρωσικών ενεργειακών εμπορευμάτων μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία δεν θα διαρκέσει για πάντα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ κατά τη διάρκεια ενεργειακής διάσκεψης το Σαββατοκύριακο.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom προς την ΕΕ μειώθηκαν κατά 55% το 2022, δήλωσε η εταιρεία αυτό το μήνα. Την ίδια ώρα αναλυτές εκφράζουν την άποψη πως η Ευρώπη θα αρχίσει να αγοράζει και πάλι ρωσικό φυσικό αέριο, επισημαίνοντας τις διαφορές τιμών μεταξύ του φυσικού αερίου μέσω των αγωγών και του LNG. Όπως τονίζουν η Ευρώπη πιθανότατα δεν θα επιστρέψει ποτέ στα ίδια μακροπρόθεσμα συμβόλαια του παρελθόντος με τη Ρωσία και πιθανότατα θα χρειαστεί να εισάγει λιγότερο φυσικό αέριο όσο περνάει ο καιρός, χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως αν θέλει να διατηρήσει ανταγωνιστικές τις βιομηχανίες ειδικά χώρες όπως η Γερμανία θα χρειαστούν το φθηνό αέριο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία απέχει ακόμη χρόνια από την αντικατάσταση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα έχει καταλάβει το λάθος της από την υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία.

Για να τα καταφέρει όμως θα χρειαστεί μέχρι το 2026 να εισάγει 56 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG, περίπου όση εισήγαγε με αγωγούς από τη Ρωσία το 2021, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Μέχρι το 2030 η δυναμικότητα της θα ανέλθει στα 76,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ή περίπου το 80% της συνολικής γερμανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου το 2021.