Μετά την ενεργειακή συμφωνία Τουρκίας-Βουλγαρίας σειρά έχει η Βόρεια Μακεδονία

Μετά την ενεργειακή συμφωνία Τουρκίας-Βουλγαρίας σειρά έχει η Βόρεια Μακεδονία
Πέμπτη, 05/01/2023 - 06:59

Αφού ολοκλήρωσε στη Σόφια την ενεργειακή συνεργασία για το φυσικό αέριο που υπεγράφη χθες με τη Βουλγαρία, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ πραγματοποίησε επαφές στα Σκόπια.

Αφού ολοκλήρωσε στη Σόφια την ενεργειακή συνεργασία για το φυσικό αέριο που υπεγράφη χθες με τη Βουλγαρία, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ πραγματοποίησε επαφές στα Σκόπια.

Ο Ντονμέζ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Κρέσνικ Μπεκτέσι, όπου επεσήμαναν τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών.

Αναφέροντας ότι μια σημαντική συμφωνία υπεγράφη στη Βουλγαρία, ο Ντονμέζ ότι «τώρα η υποδομή φυσικού αερίου στην Τουρκία γίνεται διαθέσιμη για τις χώρες της περιοχής. Η Βόρεια Μακεδονία προμηθεύονταν επίσης σημαντικό μέρος του φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας. Όσο περισσότερες περισσότερες μπορούν να παρασχεθούν, τόσο πιο ευνοϊκά θα είναι τα αποτελέσματα για τους καταναλωτές σε ένα περιβάλλον όπου θα υπάρχει ανταγωνισμός. Σε αυτή τη διαδικασία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στους στόχους της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτή την πορεία».

Σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες στη Βόρεια Μακεδονία έχουν αναλάβει σημαντικά καθήκοντα και έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτά, ο Ντονμέζ ευχαρίστησε τους Τούρκους επιχειρηματίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων που ξεκίνησαν.

Ο Ντονμέζ δήλωσε επίσης ότι θα υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης με τη Βόρεια Μακεδονία σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ πρόσθεσε ότι θα διοργανώσουν τη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για το φυσικό αέριο τον Φεβρουάριο και ότι προσκάλεσαν τον Μπεκτέσι, υπουργό Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία ενεργεί με τρόπο ώστε να καλύψει όχι μόνο τις δικές της ανάγκες αλλά και τις ανάγκες των χωρών της περιοχής με τις επενδύσεις της σε υποδομές ενέργειας, ο Ντονμέζ είπε ότι στόχος είναι η Τουρκία να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος.

«Υπάρχουν στη Δυτική Ευρώπη εδώ και χρόνια [ενεργειακοί κόμβοι] και σκεφτήκαμε γιατί να μην έχουμε ένα τέτοιο και παρόμοιο ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Τουρκία, επειδή λόγω της γεωγραφίας είναι πραγματικά πιο κοντά στους πόρους. Αυτή είναι μια ευκαιρία, αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. Αυτή τη βούληση τη βλέπουμε και στις γειτονικές χώρες. Μπορούμε εύκολα να λειτουργήσουμε μαζί αυτή την αγορά, αυτό το κέντρο διανομής» εξήγησε ο Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Μπεκτέσι δήλωσε ότι θα υποστηρίξει επίσης αυτό το έργο και ότι θα έχει αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό».

Ο Μπεκτάσι από την πλευρά του σημείωσε ότι με την επίσκεψη αυτή, η άριστη συνεργασία με την Τουρκία φάνηκε και πάλι, λέγοντας ότι όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, το πρώτο μέρος στο οποίο απευθύνθηκαν στην Τουρκία ήταν το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων για να προσθέσει ότι «ως Βόρεια Μακεδονία, έχουμε εκφράσει το ενδιαφέρον μας να συμμετέχουμε σε κάθε πρωτοβουλία της Τουρκίας.»

Οι κινήσεις της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα, δείχνει την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου. Το ανησυχητικό είναι ότι αφήνουν απ’ έξω την Ελλάδα στο σχεδιασμό τους ενώ προχωρά η ενεργειακή εξάρτηση των Βαλκανίων από την Άγκυρα.