Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες Exxon και Chevron στρέφουν την προσοχή τους στην Αμερική

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες Exxon και Chevron στρέφουν την προσοχή τους στην Αμερική
Τετάρτη, 04/01/2023 - 06:45

Οι δύο αμερικανικοί πετρελαϊκοί όμιλοι ανακοίνωσαν ότι θα επικεντρωθούν στην περιοχή Permian και σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Η Exxon και η Chevron ποντάρουν πολλά σε περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αμερικανική ήπειρο, καθώς επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τους άφθονους πόρους με καλές αποδόσεις πιο κοντά στην πατρίδα τους.

Και οι δύο αμερικανικοί υπερμεγέθης πετρελαϊκοί όμιλοι ανακοίνωσαν σχετικά με την κατανομή του προϋπολογισμού κεφαλαίου του 2023 ότι θα επικεντρωθούν στην περιοχή Permian και σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Exxon εγκατέλειψε τη Ρωσία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Chevron είδε τις συμφωνίες παραχώρησης στην Ινδονησία και την Ταϊλάνδη να λήγουν.

Τα τελευταία χρόνια, η Chevron πούλησε περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και τη Βραζιλία, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Η Exxon, από την πλευρά της, είτε έχει πουλήσει είτε προσπαθεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στη Νιγηρία, την Αίγυπτο και το Τσαντ, μεταξύ άλλων.

Στο εταιρικό της σχέδιο μέχρι το 2027, η Exxon ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι επενδύσεις της το 2023 αναμένεται να είναι της τάξης των 23 έως 25 δισ. δολαρίων «για να συμβάλει στην αύξηση της προσφοράς ώστε να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση».

Περισσότερο από το 70% των κεφαλαιακών επενδύσεων της Exxon θα αναπτυχθεί σε στρατηγικές εξελίξεις στην αμερικανική λεκάνη Permian Basin, καθώς και στη Γουιάνα της Βραζιλίας και σε έργα LNG σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το 2027, η παραγωγή upstream αναμένεται να αυξηθεί κατά 500.000 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα σε 4,2 εκατομμύρια ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα, με περισσότερο από το 50% του συνόλου να προέρχεται από αυτές τις βασικές περιοχές ανάπτυξης. Περίπου το 90% των upstream επενδύσεων που φέρνουν νέα παραγωγή πετρελαίου και ρέοντος αερίου αναμένεται να έχουν αποδόσεις μεγαλύτερες από 10% σε τιμές μικρότερες ή ίσες με 35 δολάρια ανά βαρέλι, δήλωσε η Exxon.

Η Chevron συνεχίζει επίσης να ποντάρει στην Permian. Τα upstream capex της -εκτός των οργανικών capex ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023- περιλαμβάνουν περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της Permian Basin και περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια για άλλα σχιστολιθικά και σφιχτά περιουσιακά στοιχεία. Περισσότερο από το 20% των upstream capex αφορά έργα στον Κόλπο του Μεξικού, δήλωσε η Chevron τον περασμένο μήνα.