Η Σουηδία στην Προεδρία της ΕΕ - Η πράσινη & ενεργειακή μετάβαση στις προτεραιότητές της

Η Σουηδία στην Προεδρία της ΕΕ - Η πράσινη & ενεργειακή μετάβαση στις προτεραιότητές της
Τρίτη, 03/01/2023 - 10:00

Μια πιο πράσινη, πιο ασφαλής και πιο ελεύθερη Ευρώπη είναι το θεμέλιο των προτεραιοτήτων μας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον

Την 1η Ιανουαρίου, η Σουηδία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτωντας ως προτεραιότητές της, τα εξής:

  • Ασφάλεια – ενότητα
  • Ανθεκτικότητα – ανταγωνιστικότητα
  • Ευημερία – πράσινη & ενεργειακή μετάβαση
  • Δημοκρατικές αξίες και κράτος δικαίου – το θεμέλιό μας

Στο κείμενο προτεραιοτήτων κατά τη διάρκεια της προεδρίας της και σε ό,τι αφορά την ενέργεια, αναφέρει:

Η σουηδική Προεδρία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των υψηλών και ασταθών τιμών της ενέργειας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς.

Η παγκόσμια κλιματική πρόκληση απαιτεί παγκόσμια απάντηση. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει το παράδειγμα, υλοποιώντας φιλόδοξους κλιματικούς στόχους, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Θα θέσουμε το Fit for 55 σε δράση και θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση.

Σε περιόδους βιομηχανικής και τεχνολογικής μετάβασης, οι πρωτοπόροι έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες και βιομηχανίες ήδη ηγούνται της μετάβασης. Τα κοινά ευρωπαϊκά βήματα προς την ανεξαρτησία από τα ορυκτά καύσιμα είναι απαραίτητα όχι μόνο για την πράσινη μετάβαση, αλλά και για την ασφάλειά μας. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που παρέχουν πράσινες λύσεις θα έχουν υψηλή παγκόσμια ζήτηση και μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία.

Η μετάβαση σε ένα αποδοτικό από πλευράς πόρων, χωρίς ορυκτά μέλλον θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις σε καινοτόμους κλάδους που μπορούν να μεταφράσουν τις καλύτερες ιδέες και καινοτομίες σε λειτουργικές λύσεις. Πρέπει να παρέχουμε το σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο και πολιτικές για την προσέλκυση αυτών των επενδύσεων.

Τέλος, σύμφωνα με τον Τόμας Τομπέ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η ενέργεια και η ασφάλεια θα βρεθούν στο επίκεντρο της σουηδικής προεδρίας. «Πρέπει να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, και να ενισχύσουμε τη στήριξη προς την Ουκρανία για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της πολιτικής της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια».