Πετρέλαιο: Η τιμή ανεβαίνει μετά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για μείωση παραγωγής

Πετρέλαιο: Η τιμή ανεβαίνει μετά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για μείωση παραγωγής
Κυριακή, 25/12/2022 - 07:21

Η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει, καθώς ο πρόεδρος Πούτιν σχεδιάζει να υπογράψει διάταγμα για την αντίδραση της χώρας στο όριο τη Δευτέρα ή την Τρίτη, το οποίο θα περιέχει απροσδιόριστα «προληπτικά μέτρα».

Μετά από δύο εβδομάδες σιωπής όσον αφορά την αντίδρασή του στο πλαφόν των τιμών του πετρελαίου της G7, το Κρεμλίνο ανέβασε το επίπεδο των διακυβευμάτων για τη Δύση, όταν η κρατική υπηρεσία ειδήσεων Tass ανέφερε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 έως 700.000 βαρέλια ημερησίως ως απάντηση στο πλαφόν.

Αν και δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, ο πρόεδρος Πούτιν σχεδιάζει να υπογράψει διάταγμα για την αντίδραση της χώρας στο όριο τη Δευτέρα ή την Τρίτη, το οποίο θα περιέχει απροσδιόριστα «προληπτικά μέτρα».

«Το κλίμα αύξησης του κινδύνου και το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ βοηθούν το πετρέλαιο σήμερα», δήλωσε ο Τζιοβάνι Σταουνόβο, αναλυτής εμπορευμάτων στην UBS Group AG. «Τα ρωσικά σχόλια βοηθούν επίσης, αλλά η αγορά μάλλον θέλει να τα δει πριν τα πιστέψει, εξ ου και η συγκρατημένη αντίδραση».

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι έμποροι περιμένουν την πλήρη απάντηση της Μόσχας στο ανώτατο όριο, μια πολιτική που επέβαλε ανώτατο όριο 60 δολαρίων το βαρέλι στο ρωσικό αργό σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα έσοδα του Κρεμλίνου, διατηρώντας παράλληλα τις εξαγωγές στην αγορά. Ενώ η πολιτική έχει λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό μέχρι στιγμής, με το δημοφιλές ρωσικό πετρέλαιο Urals να διαπραγματεύεται κάτω από τα 60 δολάρια λόγω των μεγάλων εκπτώσεων έναντι του Brent, καθώς η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται, το Urals θα αυξηθεί επίσης πάνω από το κρίσιμο όριο, στερώντας ενδεχομένως από τον κόσμο εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιας προσφοράς.

Και μιλώντας για τιμές, το WTI αυξήθηκε περισσότερο από 2 δολάρια στην είδηση, ενώ το Brent ήταν πάνω από τα 83 δολάρια, παρά τους διάχυτους φόβους για παγκόσμια ύφεση. Τα κέρδη σήμαιναν ότι το WTI επρόκειτο να σημειώσει τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδό του.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υπήρχαν ήδη πρώιμες ενδείξεις ότι το ανώτατο όριο εμποδίζει τις ροές ρωσικού πετρελαίου, μια επίπτωση που θα ήταν αντίθετη με τους διακηρυγμένους στόχους του. Κατά την πρώτη πλήρη εβδομάδα μετά την έναρξη ισχύος του ορίου στις 5 Δεκεμβρίου - παράλληλα με την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θαλάσσιες ρωσικές εισαγωγές και τους περιορισμούς στην ασφάλιση - οι συνολικοί όγκοι που μεταφέρθηκαν βυθίστηκαν κατά 54%, όπως έδειξε η παρακολούθηση των δεξαμενόπλοιων που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η απειλή περικοπών της ρωσικής παραγωγής έρχεται καθώς η ταχεία στροφή της Κίνας από το Covid Zero έχει ενισχύσει τις προοπτικές της ζήτησης το επόμενο έτος, παρόλο που η ταχεία αποβολή των περιορισμών ήταν ανασταλτική. Με τα κρούσματα να εκτοξεύονται, διάφορα μέτρα κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφοριακής συμφόρησης στις μεγάλες πόλεις, της χρήσης του μετρό και του αριθμού των εγχώριων πτήσεων, έχουν καταρρεύσει. Τούτου λεχθέντος, η χώρα χαλαρώνει επίσης τους κανόνες καραντίνας για τα αεροπορικά ταξίδια, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει την κατανάλωση και η ζήτηση πετρελαίου θα εκτιναχθεί σε λίγες εβδομάδες, όταν η Κίνα αποκτήσει φυσική ανοσία στην ασθένεια, ακόμη και η ίδια παραδέχεται ότι δεν είναι πιο επικίνδυνη από το κοινό κρυολόγημα.

Εν τω μεταξύ, με τη λήξη της πολιτικά επιβεβλημένης από τον Μπάιντεν αποστράγγισης του SPR, τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν πτώση των εμπορικών αποθεμάτων αργού, με τα εθνικά αποθέματα να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του έτους από το 2014. Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης για τυχόν επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας από μια άγρια χειμερινή καταιγίδα που πλήττει τμήματα της χώρας.

«Υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα η κυβέρνηση Μπάιντεν να αυξήσει τις αγορές πετρελαίου ενόψει του νέου έτους», δήλωσε ο Όλε Χβαλμπάι, αναλυτής της SEB AB. Καλή τύχη στο να διατηρηθεί η τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 95 δολάρια, που είναι η μικτή μέση τιμή πώλησης από το SPR.

Στην αγορά, η άμεση χρονική διαφορά στα προθεσμιακά συμβόλαια WTI ήταν 13 σεντς το βαρέλι σε backwardation, ένα ανοδικό μοτίβο στο οποίο οι βραχυπρόθεσμες τιμές είναι υψηλότερες από τις μεταγενέστερες. Πριν από μια εβδομάδα, ήταν 17 σεντς το βαρέλι σε ένα αντίθετο πτωτικό contango. Με άλλα λόγια, ο πυθμένας για την αγορά πετρελαίου βρίσκεται πλέον στον καθρέφτη, όπως ακριβώς αναμενόταν.