Ναυαγεί το σενάριο περί ρωσικού χτυπήματος στους αγωγούς Nord Stream

Ναυαγεί το σενάριο περί ρωσικού χτυπήματος στους αγωγούς Nord Stream
Παρασκευή, 23/12/2022 - 14:07

Ανεπαρκείς οι αποδείξεις και οι έρευνες πέφτουν στο κενό

Δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι που στις ιδιωτικές τους συνομιλίες αναφέρουν ότι η Ρωσία μπορεί τελικά να μην ευθύνεται για την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream, γράφει η Washington Post, ταράζοντας τα νερά στην άποψη ουκ ολίγων ηγετών, οι οποίοι βιάστηκαν να κατηγορήσουν τη Ρωσία για επικίνδυνη πράξη δολιοφθοράς ή «εκβιασμού», με σκοπό να απειλήσει τις χώρες να αποσύρουν την οικονομική και στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ευρωπαίος αξιωματούχος επικαλούμενος αξιολόγηση 23 διπλωματών και αξιωματούχων υπηρεσιών πληροφοριών σε εννέα χώρες, ανέφερε: «Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τη δολιοφθορά», ενώ κάποιο δήλωσαν πως δεν θεωρούν καν υπεύθυνη τη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και εκείνοι που εξακολουθούν να τη θεωρούν κύρια ύποπτη, υποστηρίζοντας ότι πιθανώς είναι αδύνατη η διαλεύκανση της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η ζημιά ήταν σκόπιμη. Και κανείς δεν συνδέει με ασφάλεια τη Ρωσία με την επίθεση, είπαν αξιωματούχοι μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εξονυχιστικές έρευνες στα ερείπια των εκρήξεων και ανέλυσαν τα υπολείμματα των εκρηκτικών που ανακτήθηκαν από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας. Οι σεισμολόγοι έχουν προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα τριών εκρήξεων στις 26 Σεπτεμβρίου, οι οποίες προκάλεσαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Η Washington Post, αναφέρει ακόμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρακολουθούν συχνά τις επικοινωνίες Ρώσων αξιωματούχων, όμως μέχρι στιγμής οι αναλυτές δεν έχουν ακούσει ή διαβάσει δηλώσεις από τη ρωσική πλευρά που υποδηλώνουν ότι προσπαθούν να καλύψουν την εμπλοκή τους.

Οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας, στις οικονομικές ζώνες των οποίων σημειώθηκαν οι διαρροές, προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή τις μέρες πριν από τις εκρήξεις, σε μία προσπάθεια να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Πρόσφατα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο τόνισε: «Τέτοια ποσότητα εκρηκτικών αντιστοιχεί σε κρατική επιχείρηση. Δεν έβαλε τη βόμβα ένας ψαράς που περνούσε. Ήταν πολύ επαγγελματικό χτύπημα». Το μάθημα για μας είναι ότι το ενεργειακό μας δίκτυο, τα υποθαλάσσια καλώδιά μας, το διαδίκτυο, είναι υποδομές πολύ ευάλωτες σε κάθε είδους τρομοκρατία», είπε και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να ελέγχουμε συνεχώς και ταυτόχρονα όλους τους αγωγούς, όλα τα καλώδια, 24/7», είπε ο Χααβίστο. «Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Εάν συμβεί κάτι, ποιες είναι οι εναλλακτικές;»

Βασικός ύποπτος, παρόλα αυτά, παραμένει η Ρωσία, η οποία επέλεξε έναν μη συμβατικό πόλεμο, βομβαρδίζοντας κρίσιμες ενεργειακές και άλλες, μη στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι εύκολο να πιστέψει κάποιος ότι το Κρεμλίνο επιτέθηκε στον Nord Stream, ίσως, με σκοπό να υπονομεύσει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ και να κλονίσει χώρες που εξαρτώνται από ρωσικές πηγές ενέργειας.

Κάποιοι λίγοι αξιωματούχοι έδειξαν μετανιωμένοι που τόσοι πολλοί ηγέτες παγκοσμίως έδειξαν με το δάχτυλο τη Μόσχα χωρίς να σκεφτούν άλλες χώρες ή εξτρεμιστικές ομάδες που είχαν την ικανότητα και το κίνητρο να πραγματοποιήσουν την επίθεση.

Η καταδίκη της Μόσχας ήταν άμεση. Στις 30 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, δήλωσε στο BBC ότι «φαίνεται» πως φταίει η Ρωσία και οτι δεν μπορεί να είναι τυχαία αυτά τα περιστατικά».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Ρωσία, αρνούμενη επανειλημμένα την ευθύνη, ήταν σαν να ομολογεί την ευθύνη της, ενώ σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τις εκρήξεις ως «τρομοκρατική επίθεση που σχεδιάστηκε από τη Ρωσία απέναντι στην ΕΕ».

«Όλοι στην Ευρώπη πιστεύουν ότι πρόκειται για ρωσική δολιοφθορά», δήλωσε στην Washington Post τον Σεπτέμβριο ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ωστόσο, καθώς η έρευνα συνεχίζεται, οι σκέψη ότι τελικά η Ρωσία δεν είχε και πολλά να κερδίσει από την καταστροφή των αγωγών Nord Stream, που της παρείχαν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η κατασκευή των αγωγών είχε προκαλέσει διαμάχες χρόνων, καθώς συνέδεε τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ρωσικές πηγές ενέργειας. «Το σκεπτικό ότι το έκανε η Ρωσία ήταν εντελώς άτοπο», είπε από την πλευρά του ένας Δυτικοευρωπαίος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν έναν μήνα πριν από την έκρηξη, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε τις ροές στον Nord Stream 1, μετά την προαναγγελία της G7 για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, με σκοπό να πλήξει τα οικονομικά του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, η Γερμανία είχε αναστείλει την τελική έγκριση του Nord Stream 2 λίγες μέρες πριν εισβάλουν στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις. Όμως, ο αγωγός ήταν άθικτος, γεμάτος και έτοιμος να τροφοδοτήσει με 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ευρωπαϊκή αγορά.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι ο ένοχος, συμφωνούν στο ότι η επίθεση απέδειξε ότι όσες χώρες υποστηρίζουν την Ουκρανία κινδυνεύουν να πληρώσουν τρομερό τίμημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/12/2022 - 14:18