Οι ΗΠΑ ξεκινούν πρόγραμμα επαναγοράς SPR καθώς οι τιμές του πετρελαίου καταρρέουν

Οι ΗΠΑ ξεκινούν πρόγραμμα επαναγοράς SPR καθώς οι τιμές του πετρελαίου καταρρέουν
Σάββατο, 17/12/2022 - 08:00

Η κυβέρνηση δήλωσε στις αρχές αυτού του μήνα ότι επεδίωκε να σταματήσει όλες τις πωλήσεις από το SPR που είχαν επιβληθεί από το Κογκρέσο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αναπλήρωση.

Η αμερικανική ΔΟΕ ανέφερε ότι 4,7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου έφυγαν από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου (SPR) την εβδομάδα που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου, αλλά τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία επαναπλήρωσης του SPR της χώρας.

Αν και τα 3 εκατομμύρια βαρέλια απέχουν πολύ από τα 211 εκατομμύρια βαρέλια που έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής φέτος, η χειρονομία θα μπορούσε να θεωρηθεί από ορισμένους στη βιομηχανία ως απόδειξη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να συνεχίσει το έργο της για την αναπλήρωση όταν οι τιμές πέσουν κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι -σε σταθερή βάση, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας Άμος Χόχσταϊν.

Η κυβέρνηση δήλωσε στις αρχές αυτού του μήνα ότι επεδίωκε να σταματήσει όλες τις πωλήσεις από το SPR που είχαν επιβληθεί από το Κογκρέσο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αναπλήρωση. Υπάρχουν 147 εκατομμύρια βαρέλια που πρόκειται να απελευθερωθούν, σύμφωνα με εντολή του Κογκρέσου μεταξύ 2024 και 2027.

«Δεν έχει νόημα να απελευθερώνουμε πετρέλαιο ενώ προσπαθούμε να γεμίσουμε το SPR», δήλωσε ο Ντάγκ ΜακΙντάιρ, αναπληρωτής διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας για το Γραφείο Αποθεμάτων Πετρελαίου, σε κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων νωρίτερα αυτό το μήνα. «Δεν μπορούμε να γεμίζουμε και να απελευθερώνουμε από τον ίδιο χώρο ταυτόχρονα».

Η αγορά των 3 εκατομμυρίων βαρελιών θα γίνει για παράδοση τον Φεβρουάριο. Ενώ το πετρέλαιο δεν διαπραγματεύεται στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, το WTI έχει υποχωρήσει στα 74,66 δολάρια ανά βαρέλι από την Παρασκευή.

Η αμερικανική δραστηριότητα στις γεωτρήσεις πετρελαίου έχει μειωθεί για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Baker Hughes, με 620 πετρελαϊκές εξέδρες να λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι περίπου 100 εξέδρες περισσότερες από αυτές που λειτουργούσαν όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος, αλλά περισσότερες από 220 εξέδρες απέχουν από αυτές που λειτουργούσαν πριν από την έναρξη της πανδημίας το 2019.