Ζελένσκι: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» οι επιθέσειςς ρωσικών πυραύλων σε ενεργειακές υποδομές

Ζελένσκι: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» οι επιθέσειςς ρωσικών πυραύλων σε ενεργειακές υποδομές
Πέμπτη, 24/11/2022 - 09:07

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει για να σταματήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις των ρωσικού στρατού σε ενεργειακές υποδομές ζωτικής σημασίας.

Έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση για να σταματήσει τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ζωτικής σημασίας ενεργειακών υποδομών, εξαιτίας των οποίων πολλές ουκρανικές πόλεις βυθίστηκαν ξανά στο σκοτάδι εν μέσω ψύχους, απηύθυνε χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ένα «κράτος-τρομοκράτης» δεν μπορεί να συμμετέχει σε ψηφοφορίες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και προσκάλεσε αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Ουκρανία για να διαπιστώσει τις καταστροφές που έχουν προκληθεί σε ενεργειακές υποδομές εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αφού κατηγόρησε τη Μόσχα για εργαλειοποίηση της ενέργειας, υπογράμμισε ότι «ο ΟΗΕ μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση, προκειμένου να μην είναι όμηρος ενός διεθνούς τρομοκράτη - της Ρωσίας».

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως εξαιτίας των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της χώρας του υποφέρουν όχι μόνο οι Ουκρανοί αλλά και οι κάτοικοι γειτονικών χωρών. Όταν ο υδράργυρος υποχωρεί κάτω από το μηδέν και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό, αυτό ισοδυναμεί με «όπλο μαζικής καταστροφής, προφανές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για την εμφάνιση του ουκρανού προέδρου μέσω βιντεοσύνδεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία ήταν αντίθετη με τους κανονισμούς, απορρίπτοντας «τις απερίσκεπτες απειλές και τα τελεσίγραφα» από την Ουκρανία και τους συμμάχους της και υποστήριξε ότι καταστροφές σε υποδομές της Ουκρανίας προκλήθηκαν από πυραύλους της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και ζήτησε από τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει το Κίεβο.