Ζελένσκι: Δημιουργούνται ειδικά καταφύγια με ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, νερό, ίντερνετ και φαρμακείο

Ζελένσκι: Δημιουργούνται ειδικά καταφύγια με ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, νερό, ίντερνετ και φαρμακείο
Τετάρτη, 23/11/2022 - 08:55

Κάντε οικονομία στην ενέργεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, προειδοποιούν οι αρχές τους πολίτες.

Καταφύγια με θέρμανση και νερό υποσχέθηκαν οι αρχές της Ουκρανίας καλώντας τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην ενέργεια, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ενώ από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς έχουν καταστραφεί πολλές ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυκτερινό του διάγγελμα, δήλωσε: Ειδικά «αήττητα κέντρα» θα δημιουργηθούν σε όλη την Ουκρανία για να προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, νερό, ίντερνετ και φαρμακείο, δωρεάν και όλο το 24ωρο.

Λόγω των ρωσικών επιθέσεων σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση για μεγάλα διαστήματα, επηρεάζοντας έως και 10 εκατομμύρια καταναλωτές κάθε φορά. Ο διαχειριστής του εθνικού δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας επισήμανε χθες, Τρίτη, ότι οι ζημιές στις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι «κολοσσιαίες».

«Αν υπάρξουν νέα μαζικά ρωσικά πλήγματα και είναι ξεκάθαρο ότι η ηλεκτροδότηση δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί για ώρες, τα "αήττητα κέντρα" θα ενεργοποιηθούν με όλες τις βασικές υπηρεσίες», εξήγησε ο Ζελένσκι.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι περίπου 8.500 γεννήτριες εισάγονται στη χώρα καθημερινά, ενώ οι αρχές χθες προειδοποίησαν ότι οι Ουκρανοί είναι πολύ πιθανό να ζουν με διακοπές στην ηλεκτροδότηση τουλάχιστον ως τα τέλη Μαρτίου.