Ευρωπαϊκή Ένωση: Έτοιμη για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Ευρωπαϊκή Ένωση: Έτοιμη για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Δευτέρα, 14/11/2022 - 12:01

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να προχωρήσει» σε μια προσπάθεια να επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Έχουμε θέσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η Λάιεν στην τηλεόραση του Bloomberg σε συνέντευξή της από το Μπαλί, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20. «Είναι σημαντικό όχι μόνο να στερέψει η πολεμική χρηματοδοτική μηχανή της Ρωσίας, αλλά και πολύ σημαντικό για πολλές ευάλωτες χώρες να έχουν ένα αποδεκτό επίπεδο τιμών».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το επίπεδο τιμών δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ημέρα, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να απαγορεύσει στις εταιρείες τους να παρέχουν ναυτιλιακές υπηρεσίες, χρηματοδότηση και ασφάλιση για δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο εκτός εάν οι αποστολές τιμολογούνται κάτω από ένα ανώτατο όριο. Το ανώτατο όριο θα καθοριστεί από έναν συνασπισμό που περιλαμβάνει τις κυβερνήσεις της G7 και την ΕΕ.