Ισχυρισμοί Ρώσων για αποτροπή επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ισχυρισμοί Ρώσων για αποτροπή επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Πέμπτη, 03/11/2022 - 14:42

Η Ρωσία απέτρεψε ουκρανική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος

Παρά την πρόταση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για τη δημιουργία ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας γύρω από τον σταθμό της Ζαπορίζια, συνεχίζονται οι συνεχείς βομβαρδισμοί της περιοχής του σταθμού, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός σοβαρού δυστυχήματος.

Από την πλευρά της η Ουκρανία αναφέρει ότι η Ρωσία έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα την περιοχή του σταθμού, ενώ η Ρωσία λέει πως η Ουκρανία έχει βομβαρδίσει την περιοχή του σταθμού.

Οι ουκρανικές δυνάμεις «εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με δυτικά όπλα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμια καταστροφή», υπογράμμισε ο στενός σύμμαχος του Πούτιν, γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, λέγονας πως οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις απέτρεψαν μια «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον του σταθμού.

Παράλληλα, η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει πως ο σταθμός αποσυνδέθηκε και πάλι από το ενεργειακό δίκτυο αφού ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στις εναπομείνασες γραμμές υψηλής τάσης και λειτουργεί με τις γεννήτριες ντίζελ. Η Energoatom τόνισε ακόμα πως η Μόσχα θέλει να συνδέσει τον σταθμό με το ρωσικό δίκτυο.

Ο σταθμός στη νότια Ουκρανία, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, έχει καύσιμα που φθάνουν για 15 ημέρες για τη λειτουργία των γεννητριών και παρότι οι έξι αντιδραστήρες έχουν κλείσει, χρειάζονται διαρκή παροχή ηλεκτρισμού προκειμένου να συντηρηθεί το πυρηνικό καύσιμο στο εσωτερικό τους και να αποτραπεί μια πυρηνική καταστροφή.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο: «Χθες... οι δύο τελευταίες γραμμές υψηλής τάσης του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, που τον συνδέουν με το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα, υπέστησαν ζημιές. Στις 11:04 μ.μ. ο σταθμός πέρασε σε κατάσταση λειτουργίας πλήρους συσκότισης. Και οι 20 γεννήτριες ντίζελ άρχισαν να λειτουργούν», ανέφερε σε ένα μήνυμα στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Στο εγγύς μέλλον, (η Ρωσία) θα προσπαθήσει να επιδιορθώσει και να συνδέσει τις γραμμές επικοινωνίας του ZNPP στην κατεύθυνση της προσωρινά κατεχόμενης Κριμαίας και του Ντονμπάς», ανέφερε η Energoatom, το προσωπικό της οποίας εξακολουθεί να λειτουργεί τον σταθμό παρά την κατοχή του από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο σταθμός, που παρείχε περίπου το ένα πέμπτο του ηλεκτρισμού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, αναγκάστηκε να λειτουργήσει με εφεδρικές γεννήτριες κάποιες φορές μετά την κατάληψή του από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την έναρξη του πολέμου.