Οι ΗΠΑ βάζουν πλάτη στη Μολδαβία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Οι ΗΠΑ βάζουν πλάτη στη Μολδαβία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 03/11/2022 - 07:11

Για την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, η Μολδαβία προέβλεψε έλλειψη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο 1.700 MWH, έλλειμμα περίπου 20%, δήλωσε η κρατική εταιρεία της Μολδαβίας Moldelectrica.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν στη Μολδαβία σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια για την αποζημίωση του κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, δήλωσε το γραφείο του Κισινάου της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη Μολδαβία σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην αγορά ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η USAID συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Μολδαβίας για να περάσει μια τροποποίηση στην υφιστάμενη Συμφωνία Αναπτυξιακών Στόχων (DOAG) που θα επέτρεπε 30 εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ - προϋπολογισμός που θα χρησιμοποιηθεί για την αντιστάθμιση του κόστους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε η USAID σε ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, η τροπολογία θα ξεκλειδώσει τη βοήθεια 19,5 εκατομμυρίων δολαρίων «για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία».

«Ανυπομονούμε να υπογράψουμε την τροπολογία προκειμένου να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη Μολδαβία για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών», ανέφερε η USAID.

Η Gazprom επιβεβαίωσε ότι θα προμηθεύσει 171 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μολδαβία τον Νοέμβριο, ενώ η χώρα (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Υπερδνειστερίας) χρειάζεται 334 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αντιμέτωπη με τις ελλείψεις φυσικού αερίου που εμφανίστηκαν τον Νοέμβριο, η μολδαβική κρατική εταιρεία Energocom απέτυχε να συμφωνήσει με τους όρους με τους οποίους ο σταθμός θα προμήθευε φυσικό αέριο σε τμήμα της Μολδαβίας. Νωρίτερα τον Οκτώβριο, η Moldavskaya GRES παρείχε ενέργεια στην καλύτερη τιμή των 62,5 ευρώ ανά 1 μεγαβατώρα.

Για την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, η Μολδαβία προέβλεψε έλλειψη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο 1.700 MWH, έλλειμμα περίπου 20%, δήλωσε η κρατική εταιρεία της Μολδαβίας Moldelectrica.

Η Energocom αγόρασε τους όγκους που απαιτούνταν για να καλύψει το έλλειμμα στη ρουμανική αγορά. Ενόψει αυτού του γεγονότος, ο Εθνικός Οργανισμός Ενέργειας της Μολδαβίας (Μολδαβικά: ANRE) θα αυξήσει τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά περισσότερο από το μισό.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της NAER, η τιμολογιακή τιμή θα αυξηθεί από 3,15 σε 4,88 λέι για 1 MWH. Και έχει περάσει λιγότερο από ένας μήνας από την τελευταία αύξηση των τιμολογίων. Στις 12 Οκτωβρίου, η ANRE κινήθηκε για να αυξήσει τις ρυθμιζόμενες τιμές ενέργειας της ενέργειας από 2,64 σε 3,15 λέι ανά μεγαβατώρα.