Πράσινος Ενεργειακός Διάδρομος: Το νέο project Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας

Πράσινος Ενεργειακός Διάδρομος: Το νέο project Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας
Παρασκευή, 21/10/2022 - 13:23

Παρελθόν το σχέδιο διασύνδεσης φυσικού αερίου MidCat.

Στην αντικατάσταση του σχεδίου της διασύνδεσης φυσικού αερίου MidCat με έναν διάδρομος πράσινης ενέργειας, κατέληξαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Μετά από συνάντηση των τριών ηγετών που πραγματοποιήθηκε στη Βρυξέλλες π Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε: «Καταλήξαμε σε συμφωνία για την αντικατάσταση του έργου MidCat με ένα νέο έργο που ονομάζεται πράσινος ενεργειακός διάδρομος και θα συνδέει την Ιβηρική Χερσόνησο με τη Γαλλία και, επομένως, με την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».

Όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο διάδρομος πράσινης ενέργειας θα συνδέει τη Βαρκελώνη με τη Μασσαλία και θα μεταφέρει πράσινο υδρογόνο, καθώς και φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια της μετάβασης.

«Θα είναι ένας αγωγός για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου αλλά και φυσικού αερίου, κατά τη διάρκεια της μετάβασης, για τον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι «πολύ καλή είδηση» για τις τρεις χώρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δέσμευση για οικολογική μετάβαση.

Οι τρεις ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Αλικάντε, στο περιθώριο της ευρωμεσογειακής συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην ισπανική πόλη.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/10/2022 - 14:08