Οι εισαγωγές LNG από Κίνα πρόκειται να σημειώσουν βουτιά ρεκόρ

Οι εισαγωγές LNG από Κίνα πρόκειται να σημειώσουν βουτιά ρεκόρ
Πέμπτη, 20/10/2022 - 06:43

Οι Κινέζοι αγοραστές αναμένεται να μείνουν σε μεγάλο βαθμό μακριά από τις spot αγορές στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Εν μέσω υποτονικής ζήτησης και υψηλών τιμών spot, η Κίνα αναμένεται να δει μια άνευ προηγουμένου πτώση στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος, παραχωρώντας την πρώτη θέση του κορυφαίου εισαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως στην Ιαπωνία.

Οι Κινέζοι αγοραστές αναμένεται να μείνουν σε μεγάλο βαθμό μακριά από τις spot αγορές στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς τα αποθέματα ενόψει του χειμώνα είναι επαρκή και η ζήτηση είναι υποτονική εν μέσω αιφνίδιων lockdown λόγω του Covid που έχουν επιβραδύνει τη βιομηχανική ζήτηση και την οικονομική ανάπτυξη.

Η Κίνα μεταπωλεί φορτία LNG στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, καθώς η δική της ζήτηση δεν είναι αυτή που ήταν τα τελευταία χρόνια. Παρά την αναμενόμενη διακοπή αυτών των μεταπωλήσεων καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η Κίνα θα εξακολουθεί να εισάγει φέτος μικρότερες ποσότητες LNG από ό,τι το 2021.

Οι κινεζικές πωλήσεις LNG αποτέλεσαν ανακούφιση για την ευρωπαϊκή αγορά μέχρι στιγμής το 2022. Όμως, καθώς η Κίνα κινείται τώρα για να φροντίσει για τη δική της ενεργειακή ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα, ο εφοδιασμός της Ευρώπης με LNG θα μπορούσε να μειωθεί λίγο πριν από τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

Παρά τον πιθανό περιορισμό της αγοράς LNG, με την Κίνα να διατηρεί την προσφορά για τον εαυτό της, οι συνολικά αδύναμες εισαγωγές LNG του Πεκίνου φέτος θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι θα υπάρξουν περισσότερα φορτία spot LNG για την Ευρώπη, εάν η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να τα δεχτεί.

Πέρυσι, η Κίνα νίκησε την Ιαπωνία και έγινε -για πρώτη φορά- ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Φέτος, η Κίνα πρόκειται να δώσει τον τίτλο του «κορυφαίου εισαγωγέα» πίσω στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την Wood Mackenzie, οι κινεζικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου πρόκειται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τότε που η Κίνα άρχισε να εισάγει το υπερψυγμένο καύσιμο το 2006. Η συμβουλευτική εταιρεία αναμένει ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας θα μειωθούν σε 69 εκατομμύρια τόνους φέτος, γεγονός που θα αποτελούσε μια πρωτοφανή ετήσια πτώση 14% - την πιο απότομη πτώση από τότε που η Κίνα εισήγαγε για πρώτη φορά υγροποιημένο φυσικό αέριο το 2006.

Η αποδυνάμωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Κίνα, η αύξηση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου, οι πολιτικές για την υποστήριξη του άνθρακα ως εργαλείο «ενεργειακής ασφάλειας» και φυσικά οι πολύ υψηλότερες τιμές spot LNG φέτος, έχουν όλα μαζί μειώσει τις κινεζικές αγορές LNG μέχρι στιγμής το 2022.

«Οι Κινέζοι αγοραστές έχουν ελαχιστοποιήσει την έκθεσή τους στο δαπανηρό spot LNG. Οι αγορές spot ήταν συγκρατημένες και, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι κινέζοι παίκτες μεταπώλησαν φορτία στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο διευθυντής ερευνών της Wood Mackenzie, Μιάορου Χουάνγκ.

Άλλοι αναλυτές συμφωνούν και λένε ότι η Κίνα θα μείνει ως επί το πλείστον μακριά από spot αγορές LNG αυτό το χειμώνα.

Η ήπια οικιακή ζήτηση θα περιορίσει τις spot αγορές LNG κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανέφεραν οι αναλυτές της Independent Commodity Intelligence Service (ICIS) στα τέλη Αυγούστου. Η ICIS αναμένει ότι η χειμερινή ζήτηση LNG της Κίνας, από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, θα μειωθεί κατά 1,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η κινεζική ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε σε ετήσια βάση για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, σημείωσε η ICIS.

«Δεδομένης της μέχρι τώρα υποτονικής ζήτησης, έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με το αν η κατανάλωση θα αναζωογονηθεί κατά την προσεχή χειμερινή περίοδο θέρμανσης», ανέφερε η ICIS.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επικεφαλής αναλυτής της ICIS για το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ασία Άλεξ Σιόου δήλωσε στο Reuters ότι «η Κίνα ουσιαστικά σταματά να κάνει προσφορές για spot LNG».

Η πιθανή απουσία της Κίνας από την αγορά spot LNG αυτόν τον χειμώνα θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση για την ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου και ενέργειας, καθώς η έλλειψη έντονων κινεζικών αγορών θα άφηνε περισσότερη προσφορά διαθέσιμη για να κατευθυνθεί προς την Ευρώπη.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, από την πλευρά τους, προετοιμάζονται για τα χειρότερα αυτό το χειμώνα και προειδοποιούν για δελτία και κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, αν και έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου και να μεταφέρουν περισσότερο φυσικό αέριο από άλλες πηγές εκτός της Ρωσίας. Παρόλα αυτά, ο χειμερινός καιρός στην Ευρώπη και τη βόρεια Ασία θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το πόσο γρήγορα θα εξαντληθεί το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στις αποθήκες, οπότε η Ευρώπη ελπίζει για το καλύτερο και προσεύχεται για έναν πιο ήπιο χειμώνα.