Αμετανόητη η Μέρκελ για την πολιτική της έναντι της Ρωσίας

Αμετανόητη η Μέρκελ για την πολιτική της έναντι της Ρωσίας
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Παρασκευή, 14/10/2022 - 07:21

Η Γερμανίδα καγκελάριος με αυτόν τον τρόπο κατέστησε σαφές πως παρά τη σφοδρή κριτική που έχει διατυπωθεί τους τελευταίους μήνες για την πολιτική της δεν έχει καμία διάθεση αυτοκριτικής.

«Δεν μετανιώνω για καμία απολύτως απόφαση, πιστεύω ότι από την οπτική γωνία εκείνη την εποχή ήταν το σωστό», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου στη Λισαβόνα όπου βρέθηκε, απαντώντας στους επικριτές της ότι είναι το μοιραίο πρόσωπο που με τις αποφάσεις της την εποχή που βρισκόταν στην καγκελαρία κατέστησε εξαρτημένη τη Γερμανία από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος με αυτόν τον τρόπο κατέστησε σαφές πως παρά τη σφοδρή κριτική που έχει διατυπωθεί τους τελευταίους μήνες για την πολιτική της δεν έχει καμία διάθεση αυτοκριτικής.

Υπερασπιζόμενη τις αποφάσεις της, εξήγησε πως ήταν αναγκαία η αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου, καθώς η Γερμανία είχε μπει στην περίοδο της μετάβασης από το πετρέλαιο στην καθαρή ενέργεια. Συγκεκριμένα δήλωσε πως με τη σχεδιαζόμενη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και του άνθρακα, το φυσικό αέριο ήταν απαραίτητο για μια μεταβατική περίοδο έως ότου καταστεί διαθέσιμη μια ολοκληρωμένη προμήθεια μορφών ενέργειας χωρίς CO₂.

Ως εκ τούτου, είπε, ότι ήταν «πολύ λογικό και κατανοητό» η Γερμανία να προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Ρωσία. Όπως ανέφερε η επιλογή αυτή έγινε λόγω τιμών, δηλαδή το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν φθηνότερα από το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Ακόμα σημείωσε πως εκείνη την εποχή η Ρωσίας ήταν «ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου».

Επιπλέον η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε και στις επικρίσεις πως προσπαθούσε να αλλάξει την Ρωσία με εργαλείο το εμπόριο. Τις αντέκρουσε λέγοντας ότι δεν πίστεψε ποτέ ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθούν αλλαγές μέσω του εμπορίου, όμως, πρόσθεσε, ότι πίστεψε στη σύνδεση των δύο χωρών μέσω του εμπορίου.
Ο κα Μέρκελ έχει επικριθεί καθώς αποχωρώντας από την καγκελαρία άφησε τη Γερμανία με μια σειρά από ενεργειακές συμφωνίες, βάση των οποίων εξαρτιόταν σχεδόν κατά 60% από την Ρωσία. Ακόμα είχε δώσει τα χέρια με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για διπλασιασμό των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω Nord Stream 2, κάτι που απέτρεψε με απόφασή του ο διάδοχός της Σολτς, ο οποίος ποτέ δεν συναίνεσε στην περεταίρω εξάρτηση από τη Μόσχα.

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας αποχώρησε από το πολιτικό προσκήνιο τον Δεκέμβριο του 2021 μετά από τέσσερις συνεχόμενες θητείες.

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εχθές η Άνγκελα Μέρκελ ήταν στο πλαίσιο του πορτογαλικού βραβείου Gulbenkian για την ανθρωπότητα, στην κριτική επιτροπή του οποίου ήταν πρόεδρος.