Ο CEO της Gazprom προειδοποιεί ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης απέχει πολύ από το να τελειώσει

Ο CEO της Gazprom προειδοποιεί ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης απέχει πολύ από το να τελειώσει
Παρασκευή, 14/10/2022 - 07:17

Τα καλά νέα είναι ότι οι αποθήκες της ΕΕ είναι πάνω από τον μέσο όρο 10 ετών που είναι 71% για αυτή την εποχή του έτους.

Παρόλο που οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης για τον φετινό χειμώνα είναι σχεδόν γεμάτες, ο επικεφαλής της ρωσικής ενεργειακής Gazprom εξακολουθεί να προειδοποιεί ότι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα μπορούσαν να παγώσουν σε περίπτωση ψυχρού κύματος, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ο χειμώνας μπορεί να είναι σχετικά ζεστός, αλλά μια εβδομάδα ή ακόμη και πέντε ημέρες θα είναι ασυνήθιστα κρύες και είναι πιθανό ολόκληρες πόλεις και εδάφη, Θεός φυλάξοι, να παγώσουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στη Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας στη Μόσχα.

Ο Μίλερ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των ημερών αιχμής της χειμερινής ζήτησης, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κενό 800 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα, ή περίπου το ένα τρίτο της συνολικής της κατανάλωσης. Τα στοιχεία προέκυψαν από έκθεση αγνώστων αναλυτών.

Το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη είναι σταθερό μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, αν και σε μειωμένα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι αποστολές μέσω της Ουκρανίας είναι μία από τις τελευταίες εναπομείνασες ρωσικές γραμμές προμήθειας προς τη δυτική Ευρώπη μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream. Παρόλο που οι αποστολές φυσικού αερίου έχουν μειωθεί και έχουν ωθήσει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες στα πρόθυρα της ύφεσης, τα αποθέματα σε όλη την ήπειρο είναι σχεδόν γεμάτα σε ποσοστό 91%.

Τα καλά νέα είναι ότι οι αποθήκες της ΕΕ είναι πάνω από τον μέσο όρο 10 ετών που είναι 71% για αυτή την εποχή του έτους.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου του πρώτου μήνα, ένας ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό από τα τέλη Αυγούστου λόγω της ανακούφισης από τα αποθέματα και των ελπίδων για έναν θερμότερο χειμώνα.

Ωστόσο, νέα δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Καιρού (ECMWF) περιγράφουν ότι ένα σύστημα υψηλής πίεσης πάνω από τη δυτική Ευρώπη θα μπορούσε να φέρει ψυχρότερο καιρό, λιγότερους ανέμους και λιγότερες βροχοπτώσεις. Ο λιγότερος άνεμος θα μειώσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom δήλωσε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ θα μπορούσαν να στραγγιστούν στο 5% γεμάτα τον Μάρτιο...

«Σίγουρα, η Ευρώπη θα επιβιώσει, αλλά τι θα συμβεί μέχρι τη στιγμή της έγχυσης φυσικού αερίου» στις αποθήκες πριν από το χειμώνα του 2023 και 2024.

«Τότε θα είναι σαφές ότι η ενεργειακή κρίση έχει έρθει όχι για σύντομο χρονικό διάστημα».

Φαίνεται ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης απέχει πολύ από το να τελειώσει... Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιεί ήδη για την αδυναμία του να εισάγει αρκετό φυσικό αέριο αυτό το χειμώνα, απειλώντας να προκαλέσει διακοπές ρεύματος σε όλο το δίκτυό του.