Λευκορωσία: Μπαίνει στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας

Λευκορωσία: Μπαίνει στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας
Δευτέρα, 10/10/2022 - 12:18

Λευκορωσία και Ρωσία θα σχηματίσουν κοινή στρατιωτική ομάδα.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία θα αναπτύξουν μια κοινή στρατιωτική ομάδα δράσης ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε επιδείνωση της έντασης στα δυτικά σύνορα της χώρας, όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν μια περιφερειακή στρατιωτική ομάδα και ότι άρχισαν να συγκεντρώνουν δυνάμεις πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως ορμητήριο για την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στέλνοντας στρατεύματα στη βόρεια Ουκρανία από βάσεις στη Λευκορωσία.

Η Ουκρανία πραγματοποίησε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτικό του μήνυμα, στο οποίο δεσμεύτηκε για "σκληρή απάντηση", στον απόηχο της ανατίναξης της γέφυρας στην Κριμαία το Σάββατο και των πολλαπλών πυραυλικών χτυπημάτων από τη Μόσχα σήμερα το πρωί.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα εκτόξευσε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έπληξαν ενεργειακούς και στρατιωτικούς στόχους αλλά και υποδομές τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας, σε αντίποινα για την ανατίναξη της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη Κριμαία, παρά τις εικόνες από τα σημεία των επιθέσεων που δείχνουν πλήγματα σε σημεία στα οποία βρίσκονταν άμαχοι.

Ο ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε τρομοκρατικό χτύπημα την ανατίναξη της γέφυρας, ενώ σημείωσε ότι το Κίεβο προσπάθησε να ανατινάξει και τον αγωγό αερίου Turkstream.

Παράλληλα, σημείωσε ότι σε περίπτωση νέων τρομοκρατικών ενεργειών σε ρωσικά εδάφη, "η απάντηση θα είναι σκληρή". "Η απάντηση θα είναι της ίδιας κλίμακας με τις απειλές προς τη Ρωσία", υπογράμμισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 10/10/2022 - 13:24